Avocaţii, notarii, navigatorii, artiștii, arhitecții, ziariştii, profesorii netitularizaţi etc. nu au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, ci numai pentru maximum un an, cu posibilitatea prelungirii. Sunt persoane care nu pot obţine uşor un credit, deşi soluţii există.
Tot mai multe bănci au început să acorde împrumuturi acestor categorii de clienţi, care, deşi nu au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, câştigă venituri în mod constant. Acestea sunt aceptate de bănci la acordarea de credite în aceleaşi condiţii ca şi cele obţinute din salarii, diferenţa majoră constând în durata maximă pe care se poate obţine împrumutul.
Numai pentru nevoi personale
Toate băncile acceptă să dea credite oamenilor cu profesii liberale sau celor care au contracte de muncă pe perioadă determinată. Problema este că aceste persoane pot beneficia de credite numai pe perioada cât este valabil contractul. Spre exemplu, în cazul unui contract de drepturi de autor valabil până la 31.08.2016, împrumutul acordat nu poate avea o scadenţă ulterioară acestei date. Adică dacă creditul este contractat în luna septembrie, acesta poate fi acordat pentru numai 11 luni, au explicat funcţionarii de la mai multe bănci. Este vorba despre cei de la BCR, BRD, Raiffeisen Bank şi CEC. Problema este că, pe măsură ce perioada de acordare este mai redusă, rata lunară va fi mai mare, iar pentru sume mari, creditul ar putea fi mai greu de obţinut dacă veniturile nu sunt suficiente.
Împrumuturi pe termen lung
Puţine bănci se încumetă să dea credite imobiliare sau pe termen lung celor cu contracte pe perioadă determinată. ING este un astfel de exemplu. „Avem o adeverinţă pe care trebuie să o completeze societatea cu care există contractul, în care să precizeze că solicitantul de credit se află în baza de date a societăţii pentru cooperări viitoare”, ne-au precizat reprezentanţii băncii. Aici intră salariaţii cu contracte de muncă pe perioada determinată (profesori, salariaţi la început de carieră), colaboratorii, cei cu contract de management-administrare, cei cu drepturi de autor sau navigatorii. Şi Alpha Bank, şi Piraeus Bank acordă astfel de credite, cu condiţia ca solicitantul să demonstreze cu acte (Declaraţia specială privind veniturile realizate pe anul anterior şi Decizia de impunere finală pe anul anterior) continuitatea veniturilor.
Actele cerute de bănci
- Copie după contract
- Adeverinţă de venit în original (formular existent la bănci)
- Declaraţie specială privind veniturile realizate pe anul anterior şi sau Decizia de impunere finală pe anul anterior
- Extrase de cont pe ultimele 12 luni, în cazul în care activitatea a început în cursul anului curent
Ca regulă,dăm credite pe perioada pe care este contractul de muncă. Însă dacă este clientul nostru şi-i cunoaştem istoricul, analizăm dacă există o recurenţă în venituri.
Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR