x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Dan Adamescu, la un pas să piardă Astra Asigurări. Până mâine trebuie să apară investitorul salvator cu jumătate de miliard de lei

Dan Adamescu, la un pas să piardă Astra Asigurări. Până mâine trebuie să apară investitorul salvator cu jumătate de miliard de lei

de Adrian Stoica    |    18 Aug 2015   •   09:32
Dan Adamescu, la un pas să piardă Astra Asigurări. Până mâine trebuie să apară investitorul salvator cu jumătate de miliard de lei

Dan Grigore Adamescu ar putea pierde compania Astra Asi gurări dacă până pe 19 august 2015 nu apare un investitor care să aducă 425 milioane de lei la capitalul companiei, nece sari în programul de redresare financiară. Şansele ca acest investitor miraculos să apară ţin mai degrabă de domeniul fantasticului decât de realitate. Rămâne de văzut ce va face ASF.

În perioada 6-19 august 2015, se derulează cea de-a treia etapă a procedurii de majorare a capitalului companiei Astra Asigu rări, deschisă marilor in - vestitori, dar acţionarii societăţii au decis suspendarea acestui proces, în data de 11 august. Hotărârea acţionarilor nu are însă nicio valoare, iar procesul curge, cel puţin teoretic, în continuare.

KPMG, administratorul special, precizează că, potrivit legislaţiei, derularea unei oferte de acţiuni se poate suspenda de către ASF „dacă există indicii temeinice privind încălcarea prevederilor prezentei legi şi a reglemen tă rilor emise”, şi nu la cererea acţionarilor emitentului. Cum aceste indicii nu au existat şi ASF nu a cerut suspendarea, practic, decizia acţionarilor nu poate avea nicio valoare. Astfel, dacă până mâine nu apare un investitor-surpriză care să aducă 425 de milioane de lei, Astra ar intra în insolvenţă, iar creanţele sale vor fi plătite de Fondul de Garantare a Asigurărilor.

ASF ar putea trage de timp

Surse din piaţa asigu rărilor spun însă că agonia Astrei ar putea fi pre lun gită până după numirea Con si liului de Adminis-traţie al Fondului de Garantare. ASF a deschis lista de candidaturi ex ter ne pentru Consiliu, iar pe rioada de „recrutare” s-a în cheiat pe 17 august 2015. Fondul de Garantare va achita creanţele de asigurări stabilite în limita unui plafon de 450.000 lei pentru fiecare credi tor al asigurătorului aflat în faliment.

În mod surprinzător, Înalta Curte a decis, pe 13 august 2015, să-i permită lui Dan Adamescu să iasă de sub controlul judiciar şi să plece la Viena pentru a-şi face unele investigaţii medicale care se puteau face şi în ţară. El trebuie să revină pe 23 august, dar rămâne să vedem dacă o va şi face.

Suspendarea subscrierii, o decizie de forță

Acţionarii Astra Asigurări au hotărât suspendarea celei de-a treia etape a procedurii de majorare a capitalului social, nemultumiţi fiind, printre altele, de decizia ASF prin care se interzice companiei să subscrie noi contracte de asigurare de garanţii şi limitarea, pentru o perioadă de şase luni, a primelor brute subscrise ale societăţii la nivelul a 50% din totalul subscrierilor existente la data intrării în administrare specială.

Documentul care cuprinde hotărârile Adunării Generale Extraordinare ale companiei Astra Asigurări, din data de 11 august 2015, este semnat atât de reprezentantul KPMG (admi nistratorul special), cât şi de directorul departamentului juridic al societăţii. Cu numai şase zile înainte, aceleaşi persoane semnau documentul prin care se anunţa lansarea celei de-a treia etape a perioadei de subscriere în cadrul majorării de capital de la Astra. O întoarcere cu 180 de grade care anunţă finalul poveştii?

Topul nedorit al reclamaţiilor

Potrivit ultimului raport al ASF, Astra Asigurări a luat potul cel mare în primele trei luni ale anului, în dreptul său fiind notate 736 de reclamaţii. Este urmată de Euroins România cu 614, Allianz Ţiriac cu 501, Asirom VIG cu 382, Carpatica cu 265 şi Uniqa Asigurări cu 227.

Cea mai mare cotă de piață - Deține 20% din asigurările RCA

Cu o creştere de peste 18% faţă de trimestrul 1 al 2014, asigurările RCA au reprezentat 40% din totalul asigurărilor vândute în primul semestru al anului 2015. Din această piaţă, Astra Asigurări deţine, 20% fiind, alături de Euroins, companiile cu cea mai mare cotă de piaţă. În 2014, societatea a subscris prime în valoare de 770,11 milioane de lei. La intrarea în procedură de administrare specială, Astra Asigurări avea: 4,6 milioane de clienţi, 800.000 de poliţe RCA, 740.000 de poliţe CASCO şi 2,15 milioane asigurări de locuinţe (un sfert din totalul locuinţelor asigurate).
 

×
Subiecte în articol: dan adamescu astra insolventa kmpg