x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii De la 10 miliarde de dolari la zero. Cum s-a prăbuşit fondul de investiții cu profil crypto 3AC

De la 10 miliarde de dolari la zero. Cum s-a prăbuşit fondul de investiții cu profil crypto 3AC

13 Iul 2022   •   10:00
De la 10 miliarde de dolari la zero. Cum s-a prăbuşit fondul de investiții cu profil crypto 3AC

Recent, în martie, Three Arrows Capital a gestionat active de aproximativ 10 miliarde de dolari, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante fonduri de criptomonede din lume, conform CNBC.

Acum, firma, cunoscută şi sub numele de 3AC, se îndreaptă spre faliment, după ce prăbuşirea preţurilor criptomonedelor şi o strategie de tranzacţionare deosebit de riscantă au contribuit la pierderea activelor şi la imposibilitatea de a mai plăti creditorii.

Acest lanţ al durerii s-ar putea să fie abia la început. 3AC a avut o listă lungă de contrapartide, adică de companii care şi-au investit banii în capacitatea firmei de a rămâne cel puţin pe linia de plutire. În condiţiile în care piaţa criptomonedelor a scăzut cu peste 1 trilion de dolari din aprilie, în special din cauza scăderii bitcoin şi ethereum, investitorii care au pariat pe firme precum 3AC suferă consecinţele.

Platforma de exchange Blockchain se pare că se confruntă cu o lovitură de 270 de milioane de dolari din cauza împrumuturilor către 3AC. Între timp, brokerul de active digitale Voyager Digital a solicitat protecţia Capitolului 11 al Legii falimentului, după ce 3AC nu a putut rambursa cele aproximativ 670 de milioane de dolari pe care le-a împrumutat de la companie. Genesis şi BlockFi, platforma BitMEX şi exchange-ul FTX sunt, de asemenea, afectate de pierderi.

Strategia celor de la Three Arrows presupunea împrumutarea de bani din întreaga industrie, iar apoi se întorcea şi investea acel capital în alte proiecte cripto, adesea incipiente. Firma exista de un deceniu, ceea ce a ajutat să le ofere fondatorilor Zhu Su şi Kyle Davies o anumită credibilitate într-o industrie populată de începători. Zhu a fost, de asemenea, co-prezentator al unui podcast popular despre cripto.

“3AC ar fi trebuit să fie adultul din camera”, a declarat Nik Bhatia, profesor de finanţe şi economie de afaceri la University of Southern California.

Documentele judiciare analizate de CNBC arată că avocaţii care reprezintă creditorii 3AC susţin că Zhu şi Davies nu au început încă să coopereze cu ei “în mod semnificativ”. De asemenea, documentele susţin că procesul de lichidare nu a început, ceea ce înseamnă că nu există bani pentru a plăti creditorii companiei.

Căderea Three Arrows Capital vine după prăbuşirea proiectului Terra (UST), în luna mai, care a fost unul dintre cele mai populare proiecte de stablecoin ce urmărea paritatea cu dolarul american.

Stabilitatea UST se baza pe un algoritm, cu foarte puţini bani lichizi care să susţină aranjamentul, în ciuda promisiunii că îşi va păstra valoarea indiferent de volatilitatea de pe piaţa criptomonedelor în general. Investitorii au fost stimulaţi pe o platformă de creditare însoţitoare numită Anchor, cu un randament anual de 20% pentru cei care deţin UST, o rată despre care mulţi analişti au spus că este nesustenabilă.

“Corecţia activelor de risc, coroborată cu o lichiditate mai mică, a expus proiectele care promiteau APR-uri ridicate şi nesustenabile, ceea ce a dus la prăbuşirea lor, cum ar fi UST”, a declarat Alkesh Shah, strateg global în domeniul cripto şi active digitale la Bank of America.

Vânzările de panică asociate cu căderea UST şi a tokenului său soră Luna, au costat investitorii 60 de miliarde de dolari.

3AC a declarat pentru Wall Street Journal că a investit 200 de milioane de dolari în Luna. Alte rapoarte din industrie au declarat că expunerea fondului a fost de aproximativ 560 de milioane de dolari. Oricare ar fi pierderea, această investiţie a devenit practic fără valoare atunci când proiectul stablecoin a eşuat.

Implozia UST a zdruncinat încrederea în acest sector şi a accelerat declinul criptomonedelor, care era deja în curs de desfăşurare.

Creditorii 3AC au cerut înapoi o parte din numerar, dar banii nu erau acolo. Multe dintre contrapartidele firmei au fost, la rândul lor, în imposibilitatea de a satisface cererile investitorilor lor, inclusiv ale deţinătorilor de retail cărora li se promisese un randament anual de 20%.

“Nu numai că nu acopereau nimic, dar au şi evaporat miliarde de dolari din fondurile creditorilor”, a spus Bhatia.

Peter Smith, directorul general al Blockchain, a declarat săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată acţionarilor, vizualizată de CoinDesk, că bursa companiei sale “rămâne lichidă, solvabilă, iar clienţii noştri nu vor fi afectaţi”. Dar investitorii au mai avut parte de acest tip de sentiment înainte. Voyager a spus acelaşi lucru cu câteva zile înainte de a se declara în faliment.

Bhatia a spus că “acestă cascadă” poate să lovească orice jucător de pe piaţă cu o expunere semnificativă şi poate duce la o deteriorare a activelor şi la o criză de lichidităţi. Piaţa cripto vine cu atât de puţine protecţii pentru consumatori încât investitorii nu au nici-o idee dacă vor ajunge să deţină ceva.

Clienţii de la Voyager Digital au primit recent un e-mail în care li se indica faptul că va trece ceva timp până când vor putea accesa criptomonedele deţinute în conturile lor. Directorul general Stephen Ehrlich a declarat pe Twitter că, după ce compania va trece prin procedura de faliment, clienţii care au criptomonede în cont vor primi un fel de “pachet” de lucruri.

Aceasta ar putea include o combinaţie între criptomonedele pe care le deţineau, acţiuni la noul Voyager reorganizat, token-uri Voyager şi orice venituri pe care le pot obţine de la 3AC. Investitorii Voyager au declarat pentru CNBC că nu văd prea multe motive de optimism.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: criptomonede