x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Anunț ȘOC pe piața energiei: Enel pleacă din România

Anunț ȘOC pe piața energiei: Enel pleacă din România

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2022   •   11:43
Anunț ȘOC pe piața energiei: Enel pleacă din România

Enel vrea să iasă de pe piața din România în 2023, arată un raport al companiei italiene.

Grupul italian de utilități vrea să vândă active de 21 de miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă,  având în plan să rămână doar în șase state. 

Recent, Enel și-a pierdut șeful de țară din România, Georgios Stassis, care a preluat conducerea companiei grecești Power Public Corporation și l-a înlocuit cu Carlo Pignoloni, care conducea operațiunile Enel Green Power în Italia.

Ieșirea  de pe piața românească face parte dintr-un plan mai mare de vânzare de acțiuni și active din mai multe state ale lumii. 

Potrivin Antena 3 CNN, Anul de referință al strategiei de eficientizare pe termen lung a grupului este preconizat a fi 2023.

În mod specific:

- activitățile din Europa se vor concentra în jurul Italiei și Spaniei, cu vânzarea activelor din România;

- în America Latină, Grupul se așteaptă să se retragă din Peru și Argentina;

- unele zone geografice, cum ar fi Australia și Grecia, se așteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship;

- se preconizează că se va cristaliza valoarea portofoliului de gaze din Spania;

- se așteaptă ca activele din Ceara să fie vândute pentru a se concentra mai mult pe rețelele de distribuție din mega-orașe (Rio și Sao Paulo);

- se va cristaliza, de asemenea, valoarea altor active regenerabile minore care nu sunt legate de baze de clienți importante în aval.

"În următorii trei ani, ne vom concentra pe modelele de afaceri integrate, pe know-how-ul digital, precum și pe afacerile și zonele geografice care pot adăuga valoare în ciuda scenariului actual dificil, adoptând o structură mai simplă și un set mai robust de indicatori financiari. 

Acest lucru ne va spori rezistența la posibilele turbulențe continue din viitor, iar crearea de valoare va genera creșteri suplimentare, în beneficiul tuturor părților interesate și al accelerării independenței energetice în țările noastre principale. 

Sustenabilitatea, care este pe deplin integrată în deciziile noastre, continuă să stea la baza strategiei noastre, valorificând, de asemenea, accelerarea electrificării în toate economiile. 

Aceste rezultate vor putea fi atinse datorită colegilor foarte calificați și motivați din cadrul Grupului Enel și a structurii organizaționale de tip platformă digitală pe care am creat-o pentru Grup", spunea Francesco Starace, CEO și director general al Enel, în urmă cu trei ani.

 

×
Subiecte în articol: peru enel energie romania consumatori