Ministerul Agriculturii vrea să-i convingă pe micii viticultori că soluția asocierii în cooperative este calea optimă pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Doar că aceştia spun că stimulentele gândite de guvernanți nu sunt suficiente pentru a-i face să se asocieze.
PNVV: este o măsură inutilă Ministrul Irimescu anunță că va finanţa cu un milion de lei afacerile din viticultură tocmai pentru a stimula comasarea suprafețelor viticole și a sprijini producția de vin de calitate, îmbutelierea și valorificarea acestuia. Ovidiu Gheorghe, președintele Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), spune că măsura nu ajută cu nimic sectorul care beneficiază deja de ajutor financiar de la Bruxelles.
„Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, micii viticultori primesc o finanțare care reprezintă 50% din valoarea investiţiilor pe care le realizează. Acum Executivul vrea să acopere 10%, dar nu mai mult de un milion de lei, din jumătatea pe care ar trebui să o investească viticultorul. Să vii să le spui să se grupeze în cooperative doar pentru un 10% în plus, e prea puțin. Adică să facă pasul acesta pentru ca să primească 60% în loc de 50%, nu văd realistă această măsură. În România, nu există deocamdată acest spirit asociativ. Consider că un procent de 75% ajutor de stat ar fi satisfăcător pentru a-i impulsiona pe fermierii să se constituie în cooperative”, susţine reprezentantul PNVV.
Trebuie avizul de la Bruxelles Pentru acordarea acestui sprijin financiar, măsura trebuie însă avizată și de Comisia Euro-peană. Măsura vizează 35.000 de mici viticultori care dețin supra-fețe sub cinci hectare. Producătorii care decid să se asocieze pentru a beneficia de acest sprijin trebuie să cumuleze și să exploateze o suprafață de minimum 30 de hectare cultivate cu viță-de-vie nobilă.
Asociații din cooperative sunt obligați să exploateze crama pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile de la data finalizării inves-tiției. În plus, aceștia trebuie să nu mai fi luat alte fonduri similare prin PNDR.
Importăm anual peste 34 mii de tone, din care peste 25 de mii de tone doar din UE.
Exportăm peste 10 mii de tone de vin anual, din care aproape 8 mii de tone în Europa.
Dealurile Moldovei și colinele Dobrogei sunt cele care produc cel mai mult vin din țară.
În prezent, România are 35.000 de mici producători de vin care deţin și exploatează 19.000 de hectare de vie