Fondul speculativ Bridgewater a decis să parieze 22 de miliarde de dolari în Europa, adoptând poziţii short împotriva unora din cele mai mari companii de pe continent, arată documentele consultate de Reuters. Potrivit acestora, Bridgewater joaca împotriva unor firme precum grupul anglo-olandez Unilever, grupul petrolier francez Total, grupul bancar Deutsche Bank, grupul industrial german Siemens şi banca italiană Intesa.
Bridgewater, care a refuzat să facă comentarii cu privire la tranzacţiile sale, face investiţii pariind pe evoluţiile macroeconomice şi are sub administrare active în valoare de 160 de miliarde de dolari. Spre deosebire de SUA, unde fondurile speculative nu sunt obligate să îşi dezvăluie poziţiile short, legislaţia adoptată în Europa după criza financiară obligă fondurile să publice o serie de informaţii atunci când depăşesc un anumit prag.
Short selling-ul, sau vânzarea în lipsă, este o practică standard pentru fondurile speculative care fac investiţii pe baza estimărilor că acţiunile vor scădea în viitor, ceea ce înseamnă că pot fi răscumpărate ulterior la un preţ mai mic decât cel actual, rezultând astfel un profit.
Deşi informaţiile comunicate de Bridgewater nu precizează când anume a asumat fondul poziţii short faţă de companiile europene, multe din dezvăluiri privind depăşirea unor praguri sunt recente, unele din Germania, Italia şi Franţa fiind din ultimele două săptămâni.
Fondatorul Bridgewater, miliardarul Ray Dalio, vorbea luna trecută de finalul contextului favorabil de pe piaţă globală de investiţii. "E nevoie doar de o mică modificare a dobânzilor pentru a avea o piaţă de tip bear" declara luna trecută Ray Dalio la Forumul de la Davos.
Poziţiile short ale Bridgewater se ridică la peste 4,5 miliarde dolari în Franţa şi peste 7,3 miliarde dolari în Germania, în timp ce în Spania fondul are poziţii short pe patru companii în valoare de 1,4 miliarde euro (1,7 miliarde dolari) iar în Italia fondul are poziţii short pe UniCredit şi Enel. AGERPRES