Investitorii individuali consideră că inflația în creștere este cea mai mare amenințare la adresa portofoliilor lor, arată un sondaj realizat de platforma de investiții multi-active eToro.
Sondajul Retail Investor Beat al eToro, realizat prin intervievarea a 6.000 de investitori individuali din 12 țări, a arătat că majorarea costurilor bunurilor și serviciilor pare să influențeze portofoliile investitorilor.
Investitorii din Polonia (55%), SUA (51%), România (48%) și Germania (48%) au considerat că inflația reprezintă o amenințare serioasă. În România, starea economiei mondiale (44%) a ocupat locul al doilea și doar o treime dintre cei intervievați au menționat starea economiei românești ca fiind o amenințare pentru portofoliile lor de investiții.
Instrumentele tradiționale de acoperire a riscului de inflație, cum ar fi bunurile imobiliare, au fost alegeri populare pentru portofolii (22%), iar 40% dintre respondenții la nivel global au menționat că metalele prețioase, cum ar fi aurul, ar fi bunurile fungibile care prezintă cele mai bune oportunități de cumpărare pentru următoarele 12 luni. Cu toate acestea, în cea mai mare parte, portofoliile au fost alcătuite din acțiuni (62%), obligațiuni (39%) și numerar (28%).
Conform sondajului, 25% dintre investitorii individuali intervievați la nivel global au investit în criptoactive - deși procentul este aproape dublu în România, unde 46% din respondenți au declarat ca investesc în criptomonede. Investitorii români cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au fost cei mai pro-cripto, 61% dintre ei declarând că este probabil să investească în criptoactive în următoarele 12 luni.
În ciuda temerilor legate de inflație, investitorii individuali sunt optimiști. În general, 53% dintre respondenții la nivel global cred că investițiile lor se vor îmbunătăți în următoarele 12 luni, România (70%), SUA (60%) și Australia (57%) fiind cele mai încrezătoare, iar Franța (41%) cea mai puțin încrezătoare.
Ben Laidler, strategul eToro pentru piețe globale, a comentat: "Datele arată că investitorii individuali au portofolii echilibrate - proporția este de 60:40. Aceștia dețin numerar și se concentrează pe strategii fundamentale, cum ar fi diversificarea, pentru a-și distribui riscul - o regulă de aur atunci când piețele sunt imprevizibile, așa cum au fost în ultimele luni. De asemenea, aceștia cer ajutor. Nimeni nu are o formulă magică de investiții, iar transmiterea informațiilor și cunoștințelor prin participarea la discuții despre investiții sau prin cercetări este esențială pentru a deveni un investitor mai bun."
În ceea ce privește piețele, doi din cinci dintre investitorii individuali intervievați (40%) consideră că piețele globale se află într-o “bulă”, în timp ce prețurile acțiunilor ating noi maxime. Vestea vine în contextul în care mulți indici bursieri importanți, cum ar fi S&P 500 în SUA, Dax 30 în Germania și CAC 40 în Franța, au atins sau se află aproape de recorduri maxime.
Doar 15% dintre cei 6.000 de investitori intervievați consideră că piețele sunt corect evaluate sau subevaluate, în timp ce 45% nu au fost nici de acord, nici în dezacord, ceea ce poate semnalează incertitudinea cu privire la performanțele viitoare ale pieței.
În România nu există un grad mare de consens dacă va exista o scădere semnificativă a pieței în următoarele 3 luni sau nu. Întrebați dacă consideră că piețele se află într-o bulă, 43% dintre participanții români la sondaj au răspuns afirmativ, în timp ce 12% nu sunt de acord, iar restul rămân nehotărâți.
Cu toate acestea, în ciuda opiniilor diferite privind eventuala supraîncălzire a piețelor, puțini sunt cei care cred că o nouă prăbușire a pieței se întrevede la orizont. Datele eToro arată că doar unul din patru respondenți (27%) crede că este probabil să aibă loc o scădere semnificativă a prețurilor acțiunilor. Investitorii din Polonia sunt cei mai îngrijorați de o prăbușire iminentă, 39% dintre polonezii intervievați spunând că sunt de părere că vom asista la o prăbușire a pieței în următoarele trei luni. Aceștia sunt urmați de investitorii din Franța (36%), România (35%), Spania (30%) și Republica Cehă (30%), precum și de cei din SUA (29%). Olandezii (15%) și danezii (17%) sunt cei mai puțin îngrijorați de o viitoare prăbușire.
Ben Laidler a adăugat: "Acesta este probabil cel mai clar semnal de până acum că investitorii obișnuiți cred că piețele sunt supraevaluate. Cu toate acestea, după cum ne-a arătat istoria, acest lucru nu înseamnă neapărat că o nouă prăbușire se afla la orizont.
Merită să ne amintim că, deși evaluările sunt ridicate, acțiunile sunt în prezent ieftine în comparație cu obligațiunile, iar faptul că doar unul din patru investitori crede că o nouă corecție este prevăzută înainte de sfârșitul anului sugerează că mulți dintre ei sunt dispuși să continue să plătească evaluările actuale - cel puțin pentru moment.
Economia globală se află într-o stare ciudată în acest moment. Poate pentru prima dată în istorie, băncile centrale din întreaga lume sunt fericite să lase inflația să se accelereze pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a permite economiilor lor să-și revină din pandemie.
Acest lucru reprezintă un stimulent pentru investitori să continue să-și plaseze banii în acțiuni, care s-au dovedit a fi singurul activ pe termen lung capabil să ofere în mod constant randamente superioare inflației.
Chiar și atunci când băncile centrale vor începe să majoreze ratele, nu cred că acest lucru va face să dispară interesul pentru acțiuni; în schimb, cred că vom vedea doar cum investitorii individuali vor renunța la acțiunile de creștere și se vor îndrepta către cele ciclice - lucru care s-a întâmplat deja într-o oarecare măsură în ultima vreme. Aspectul pozitiv este că peste jumătate dintre investitori (53%) cred că investițiile lor se vor îmbunătăți în următoarele 12 luni, ceea ce relevă optimism în ciuda faptului că lumea nu este foarte sigură de ceea ce se va întâmpla în continuare, pe măsură ce încercăm să ieșim în sfârșit din umbra Covid-19.”
Cercetarea a fost realizată de Opinium în perioada 28 iunie 2021 - 21 iulie 2021 pe eșantion de 6.000 de investitori individuali din 12 țări - câte 500 în fiecare țară: Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, România și Republica Cehă.