x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Investitorii sunt tot mai interesaţi de România. Domeniile de interes: IT, agricultură şi servicii

Investitorii sunt tot mai interesaţi de România. Domeniile de interes: IT, agricultură şi servicii

de Daniela Ivan    |    25 Aug 2014   •   20:08
Investitorii sunt tot mai interesaţi de România. Domeniile de interes: IT, agricultură şi servicii
Sursa foto: Thinkstock

Investitorii străini sunt tot mai interesaţi de România  pe fondul conflictului militar din Ucraina şi al măsurilor de naţionalizare anunţate în Ungaria. Este concluzia unui studiu care arată că serviciile de consultanţă oferite investitorilor străini pentru intrarea pe piaţa din România au crescut în primul semestru din acest an cu 30%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013. Totuşi, investiţiile străine au scăzut cu 10% în aceeaşi perioadă, explicaţia fiind că multe companii au amânat decizia de a veni în România după alegerile electorale din toamnă, potrivit studiului elaborat de Accace.

“Primele 6 luni ale anului 2014 au fost mai dinamice decât aceeaşi perioadă a anului 2013 în ceea ce priveşte interesul investitorilor străini pentru piaţa din România, aceştia având percepţia că suntem cea mai stabilă ţară din regiune. Astfel, am înregistrat o creştere a serviciilor de consultanţă, precum înfiinţarea de noi companii sau analize privind legislaţia şi fiscalitatea din România, iar cererile investitorilor care vor să intre pe piaţa locală şi care se interesează de mediul de afaceri din România sunt în continuă creştere”, a declarat Bogdan Badea, managing director Accace în România.

În ceea ce priveşte domeniile de interes pentru investitori în primul semestru din 2014, în afară de IT şi agricultură, o industrie care continuă dezvoltarea este zona de externalizare a serviciilor, tot mai multe companii fiind interesate să deschidă astfel de centre, se mai arată în comunicatul Accace.

“Chiar şi centrele deja existente cresc exponenţial, ceea ce conduce la specializarea forţei de muncă în acest domeniu, fapt ce reprezintă un mare avantaj pentru companiile care vor să intre pe piaţa locală, deoarece le este mai uşor să găsească angajaţi cu experienţă”, a mai precizat Badea. Acesta a mai spus că interesul pentru România al investitorilor străini nu garantează automat şi atragerea investiţiilor, linia se va trage şi socotelile se vor face după alegerile electorale din toamnă. Pe lângă evoluţiile externe, există şi o serie de factori interni care au contribuit la creşterea atractivităţii României pentru investitorii străini, respectiv costurile reduse ale forţei de muncă în raport cu nivelul de pregătire profesională şi cunoştinţele de limbi străine, dar şi de raportul cost/calitate pentru spaţiile de birouri, unul dintre cele mai bune din regiune.


×