x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii OMV nu renunţă la proiectele din Iran dar fara investiţii

OMV nu renunţă la proiectele din Iran dar fara investiţii

23 Mai 2018   •   10:52
OMV nu renunţă la proiectele din Iran dar fara investiţii

Grupul austriac OMV continuă proiectele enegetice pe care le are în Iran, în pofida retragerii SUA din acordul nuclear cu Teheranul, dar a precizat marţi că nu a făcut încă investiţii în aceste proiecte.

 

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea ţării sale din acordul nuclear cu Iranul şi a reintrodus o serie de sancţiuni împotriva companiilor americane şi străine care au relaţii comerciale cu Iranul. Decizia americană impune companiilor străine termene foarte scurte, între trei şi şase luni, pentru a se retrage din Iran, fiindu-le totodată interzisă încheierea de noi contracte, în caz contrar fiind ameninţate cu sancţiuni din partea SUA.

OMV monitorizează cu atenţie evoluţiile politice din SUA şi Uniunea Europeană, a declarat marţi directorul pentru sectorul upstream Johann Pleininger la reuniunea anuală a acţionarilor grupului austriac. "Proiectul nu s-a oprit ci continuă", a spus Pleininger referindu-se la Iran, adăugând că "până acum nu au fost făcute încă investiţii".

Grupul austriac, care generează cea mai mare parte a profiturilor sale din Europa, a demarat operaţiunile în Iran în anul 2001 în calitate de operator al blocului Mehr din vestul ţării. În anul 2006, OMV a oprit operaţiunile, din cauza sancţiunilor internaţionale, pentru ca după eliminarea acestor sancţiuni să semneze, în luna mai 2016, un memorandum cu compania iraniană NIOC pentru proiecte amplasate în zona Zagros, din vestul ţării, şi câmpul Fars, din sudul Iranului, unde în mod obişnuit firmele străine au nevoie de un partener local. De asemenea, în luna iunie 2017 OMV şi compania rusă Gazprom Neft au anunţat un memorandum de înţelegere pentru a lucra în sectorul petrolier din Iran.

La reuniunea acţionarilor de anul trecut, Johann Pleininger a declarat că NIOC datorează OMV suma de 48 milioane de dolari. Luna aceasta un purtător de cuvânt de la OMV a anunţat că grupul austriac a cumpărat petrol iranian în luna aprilie, dar nu a oferit alte detalii. AGERPRES

×
Subiecte în articol: omv iran proiect Investitii petrol gaze naturale