x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Păcătoasa Treime a Ineficienţei sperie investitorii străini

Păcătoasa Treime a Ineficienţei sperie investitorii străini

de Paul Barbu    |    31 Mar 2016   •   21:44
Păcătoasa Treime a Ineficienţei sperie investitorii străini
Sursa foto: Viktor Diachuk/Getty Images/Hemera

Până la investitori ne mânâncă birocraţia, iar în România marile proiecte sunt pavate cu vorbe bune, că infrastructură oricum nu avem cât să atragem investitorii din străinătate. În plus, impredictibilitatea legislaţiei ne face şi mai neatrăgători.

Cea mai mare îngrijorare a investitorilor este legată de nivelul de birocraţie, este de părere preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), Eric Stab. "90% dintre membrii FIC care au participat la un sondaj privind percepţia asupra mediului de afaceri reclamă problemele cu birocraţia, cu care se confruntă în diverse sectoare din România. În medie, membrii noştri consideră că în România este mult mai îngrijorător acest aspect decât în alte ţări unde activează", a declarat Eric Stab. În plus, 80% dintre investitorii care au venit aici, nu sunt deloc mulţumiţi de infrastructura rutieră pe care o deţine ţara noastră.

Salariu, în funcţie de eficienţă

Investitorii străini nu sunt mulţumiţi nici de creşterea salariului minim pentru că, potrivit lor, acesta ar trebui corelat cu productivitatea. La acest capitol se ştie că România este codaşă faţă de alte state din UE. "Trebuie să ne concentrăm pe creşterea productivităţii. Când creşti productivitatea, înseamnă că produci mai mult şi atunci nu va fi nicio problemă să plăteşti salarii mai mari. Dar oamenii care sunt blocaţi în trafic nu produc nimic. Cei care pierd o zi să îşi schimbe cartea de identitate sau adresa nu produc nimic”, a declarat Steven van Groningen, membru al FIC, referindu-se la la punctele slabe ale României.


Forţa de muncă bine pregătită rămâne un punct forte şi un avantaj competitiv pentru România (75%), în ochii investitorilor străini.

 

 

 

×