x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Pentagonul investește într-o bază aeriană strategică a României

Pentagonul investește într-o bază aeriană strategică a României

de Redacția Jurnalul    |    21 Sep 2023   •   15:00
Pentagonul investește într-o bază aeriană strategică a României
Sursa foto: Hepta

Modernizarea unei baze militare strategice a României a fost finalizată. Forțele Aeriene Americane din sud-estul Europei au investit, în total, 100 de milioane de dolari pentru extindereaa capacităților SUA și NATO, potrivit Stars and Stripes.

Lucrările la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii includ o nouă facilitate de operațiuni pentru escadrilă, hangar pentru avioane și amenajări de parcare și a costat 34 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al Corpului Inginerilor Armatei SUA.

Aceasta va fi folosită drept „creier” pentru planificarea și conducerea misiunilor US Air Force.

Noul hangar pentru avioane are o suprafață de 14.000 de metri pătrați și a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane NATO.

”Aceste proiecte ajută la asigurarea că baza poate sprijini operațiunile aeronavelor și echipajelor din SUA și NATO”, se arată în declarație.

România a fost un punct focal pentru Pentagon în intensificarea operațiunilor din regiunea Mării Negre.

Inițiativele de la Câmpia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de modernizare a Bazei Aeriene 71, care presupune alte 9 proiecte, cu investiții ce depășesc în total 100 de milioane de dolari.

Alte 220 de milioane de dolari au fost alocate de Pentagon în construcții ce au loc la alte instalații din România, inclusiv un teren de antrenament la sediul Grupului de Luptă NATO de la Cincu și la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal hub al armatei americane în țara noastră.

Proiectele românești „contribuie la pregătirea și capacitatea de reacție a forțelor americane în Europa” și „consolidează apărarea colectivă și securitatea aliaților NATO”, a spus Roger Vogler, șeful departamentului de inginerie și construcții al districtului Europa al Corpului.

×