Pentru cei care sunt dispuși să riște pentru un câștig mai mare, fondurile mutuale reprezintă o alternativă. În această perioadă când dobânzile bancare nu depășesc 3%, randamentul fondurilor mutuale variază între 5-40%. Cele mai mari câștiguri le oferă fondurile pe acţiuni, dar care au și un risc mai mare pentru investitori, iar la polul opus sunt fondurile monetare, dar care au risc mai mic.
„Cea mai bună variantă pentru cei care vor să migreze de la depozite spre fondu¬rile mutuale este alegerea unui fond diversificat, care investește atât în acţiuni, cât și în obligaţiuni și depozite. Așa că atunci când acţiunile sunt în scădere, pierderea este compensată din câștigul de la obligaţiuni și depozite”, a declarat Laurenţiu Roșoiu, director adjunct SAI Star Asept Management. Acesta a mai precizat că cei care sunt dispuși să riște mai mult pot alege fondurile de acţiuni, care au creșteri și de 40%, însă există permanent și pericolul de a pierde bani.
Dezavantajele fondurilor derivă mai ales din faptul că nu sunt garantate, spre deosebire de economiile plasate la bănci, care beneficiază de o acoperire până la plafonul de 100.000 de euro prin Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.