x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Primele contracte de finanțare prin PNRR pentru managementul apei au fost semnate. Care este valoarea investițiilor

Primele contracte de finanțare prin PNRR pentru managementul apei au fost semnate. Care este valoarea investițiilor

26 Iul 2022   •   18:55
Primele contracte de finanțare prin PNRR pentru managementul apei au fost semnate. Care este valoarea investițiilor

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, și Gabriel Francisc Știka, director general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) au semnat marți primele contracte de finanțare cu ANAR, pentru trei investiții cuprinse în Componenta 1 - Managemenul apei din PNRR.

„Cele trei contracte semnate astăzi cu AN „Apele Române”, cu o valoare totală de 60,5 milioane de euro, ne vor permite să fim și mai operativi în lupta cu schimbările climatice, fenomene care ne afectează pe toți și ale căror efecte se resimt chiar și astăzi... Echipele ANAR vor fi instruite și dotate cu echipamente performante, vor putea ajunge în timp mult mai scurt în zonele afectate de fenomene periculoase și vor putea monitoriza mult mai bine infrastructura de apărare împotriva inundațiilor”, a subliniat ministrul Barna Tanczos.

Primul contract de finanțare, de 2,5 milioane de euro, vizează reconfigurarea actualului mecanism economic al Administrației Naționale „Apele Române”, în vederea asigurării modernizării și întreținerii sistemului național de gospodărire a apelor, precum și a implementării corespunzătoare a Directivei-cadru privind apa și a Directivei privind inundațiile.

Cel de-al II-lea contract de finanțare este aferent investiției I4.- Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații. Această măsură vizează lucrări de intervenție la infrastructura existentă precum diguri, baraje și acumulări nepermanente. Pentru aceste investiții, în această primă etapă se finanțează studii de fezabilitate pentru cei 510 km de diguri prevăzuți în PNRR, 30 documentații tehnice pentru 30 baraje hidrotehnice, precum și 20 documentații tehnice pentru 20 acumulări nepermanente pentru combaterea inundațiilor.

Valoarea acestui contract, reprezentând faza de proiectare, este de 23 milioane de euro din alocarea totală de 386,5 milione de euro aferentă investiției 4.

Cel de-al III-lea contract de finanțare prin PNRR, aferent I 5 constă în dotarea adecvată a administrațiilor bazinale pentru monitorizarea infrastructurii, prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, pentru aceste dotări fiind alocată suma de 35 milioane de euro. Această investiție propune echiparea a 11 administrații bazinale cu trei categorii mari de dotări necesare pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență: echipamente de investigare și monitorizare a stării infrastructurii de apărare (Unmaned aerial vehicles (UAV) dotate cu echipamente LIDAR/FLIR, MULTISPECTRU și alți senzori, inclusiv training, echipament pentru tomografia digurilor – geoelectrorezistiv/georadar, inclusiv training); vehicule pentru intervenții în situații de urgență (cu utilaje pentru acces și intervenție în teren accidentat și șenilate amfibii pentru acces și transportul sacilor / digurilor mobile în zone greu accesibile); echipamente hardware și software necesare pentru procesarea, stocarea și analiza datelor culese de echipamentele de investigare și monitorizare a stării infrastructurii de apărare.

×
Subiecte în articol: PNRR apele romăne anar