x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii România atractivă: Au fost semnate primele contracte pentru obiective din lista UNESCO

România atractivă: Au fost semnate primele contracte pentru obiective din lista UNESCO

20 Oct 2022   •   06:00
România atractivă: Au fost semnate primele contracte pentru obiective din lista UNESCO

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a semnat miercuri contractele de finanțare prin PNRR pentru trei rute turistice și culturale: ruta castrelor, ruta castelelor și ruta cetăților.

Potrivit unui comunicat al MIPE, cele trei rute fac parte din programul România Atractivă, prin care se vor face investiții de peste 100 milioane de euro în 225 de obiective incluse ce sunt cuprinse în 12 rute culturale.

Ministrul Investițiilor Marcel Boloș spune că este un moment istoric, având în vedere că sunt finanțate cu fonduri europene obiective românești ce fac parte inclusiv din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Este un moment de referință pentru cultura națională, pentru că facem ca obiective importante să contribuie la dezvoltarea economică în plan local și național, cu beneficii sociale și de mediu, pentru un turism cultural durabil. Investițiile pe care le semnăm astăzi, cu o alocare de 45 milioane euro, vor adăuga facilități pentru activități de cercetare și vor da posibilitatea organizării de expoziții și activități culturale în locațiile modernizate”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Obiectivul acestei investiții este de a crește atractivitatea destinațiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România și crearea de noi locuri de muncă în industria turistică.

Prin cele 11 contracte semnate vor fi finanțate obiective incluse în: Ruta castrelor romane – 12,73 milioane euro, Ruta castelelor – 22,25 milioane euro și Ruta cetăților – 10,4 milioane euro.

Prin înființarea Rutei castrelor romana, România se alătură familiei europene care pune în valoare patrimoniul roman. Limesul dunărean și cel al provinciei Dacia fac parte din cel mai complex și cea mai lungă porțiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale. Sunt finanțate două situri de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, alături de castrul roman de la Bologa, județul Cluj, și de castrul de la Arutela, județul Vâlcea.

Prin Ruta castelelor se urmărește înființarea unei rute a castelelor cele mai reprezentative din România și recrearea atmosferei istorice prin utilizarea tehnologiei de realitate virtuală precum și restaurarea a 5 castele: Castelul Teleki, Castelul Urmánczy, Castelul Corvinilor, Castelul Beldy, Castelul Kálnoky.

Prin ruta cetăților se dorește restaurarea a cinci cetăți din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăți istorice în circuite care să atragă turiștii din țară și din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighișoara, cu lucrări de restaurare a zidurilor cetății, Cetatea dacică de la Sarmisegetuza, Cetatea Oradea, Cetatea Brașovului, Cetatea Nobiliară Colțești.

Tot pentru Componenta 11 din PNRR, zilele trecute au fost semnate la sediul MIPE șase contracte de finanțare pentru înființarea, restaurarea și modernizarea de muzee și case memoriale, cu o valoare de 35 milioane euro, precizează ministerul.

(sursa: Mediafax)

×