x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Românii cheltuie sume uriașe de Black Friday şi sărbători de iarnă pentru produse de electro-IT

Românii cheltuie sume uriașe de Black Friday şi sărbători de iarnă pentru produse de electro-IT

de Redacția Jurnalul    |    16 Dec 2023   •   09:40
Românii cheltuie sume uriașe de Black Friday şi sărbători de iarnă pentru produse de electro-IT

Românii cheltuie anual circa 5 mld. euro pe produse electro-IT, adică pe frigidere, espressoare, laptopuri, camere foto și imprimante. Un sfert din vânzările de profil din România se realizează în ultimele două luni din an. Astfel, doar noiembrie şi decembrie contribuie cu peste 1 mld. euro la total

Analiză ZF: În România, aproape un sfert din vânzările anuale de produse electro-IT sunt realizate în ultimele două luni din an, mai exact în noiembrie - când are loc Black Friday - şi în decembrie, când con­su­matorii fac achiziţii de sărbători. De altfel, România este, alături de Slovacia, ţara cu cea mai mare pon­dere a acestei perioade în totalul vânzărilor de frigidere, espressoare, laptopuri, camere foto ori impri­mante, arată datele companiei de cercetare de piaţă Gfk.

„Ultimele două luni din an (adică perioada de vârf) gene­rează, în medie, 22% din vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată din regiunea Europei Centrale şi de Est“, spun analiştii GfK.

În cazul României şi Slovaciei, ponderea e de 24% în 2022, pe când în Ucraina şi Slovenia, procentul scade la 20%.

În ceea ce priveşte Ucraina, ponderea a scăzut considerabil în ultima perioadă, marcată de războiul cu Rusia, înainte de conflict, noiembrie şi decembrie generând 25% din vânzări.

Deşi finalul de an reprezintă vârful de vânzări pentru aproape orice fel de comerţ, pentru electro-IT, ultimele două luni cântăresc chiar mai mult decât în rest, iar asta şi datorită eveni­men­tului de shopping Black Friday, care în ultimul deceniu a prins tot mai mult la publicul autohton.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×