x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Sebastian Burduja anunță o finanțare americană de 57 de milioane de dolari pentru centrala de la Cernavodă

Sebastian Burduja anunță o finanțare americană de 57 de milioane de dolari pentru centrala de la Cernavodă

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2023   •   12:30
Sebastian Burduja anunță o finanțare americană de 57 de milioane de dolari pentru centrala de la Cernavodă

Exim SUA a aprobat o finanţare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie şi fezabilitate la construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook.

„Am început cu energie bună săptămâna. Veştile bune au venit din Washington, unde Exim SUA a aprobat în unanimitate o finanţare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie şi fezabilitate pentru pregătirea construcţiei unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Un proiect pe care îl vom vedea finalizat peste 8 ani de zile, iar pentru asta trebuie să facem paşi în fiecare zi. Şi facem”, a scris acesta. 

Ministerul Energiei a transmis, săptămâna trecută, intenţia guvernului Canadei de a acorda 3 miliarde de dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU ale centralei de la Cernavodă.

România a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Canada, în august 2021, pentru consolidarea şi susţinea cooperării în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară, scrie incomemagazine.ro.

Interesul pentru finanţarea proiectului Unităţilor 3 şi 4, în valoare de 3miliarde dolari canadieni, anunţat de guvernul canadian, completează interesul exprimat de SUA, prin US Exim Bank, de a finanţa serviciile tehnice furnizate pentru aceleaşi unităţi.

Nuclearelectrica este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, printre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear, şi se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Capacităţile de producere a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, au o dependenţă extrem de redusă de factorul climatic şi sunt sigure. Exploatarea Unităţilor 1 şi 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcţiune.

×