x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Sondaj BNR:  Băncile prognozează înăsprirea condiţiilor de creditare corporate

Sondaj BNR:  Băncile prognozează înăsprirea condiţiilor de creditare corporate

23 Noi 2021   •   09:00
Sondaj BNR:  Băncile prognozează înăsprirea condiţiilor de creditare corporate

Prognoza băncilor pentru ultimul trimestru din 2021 este de menţinere a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, în timp ce în cazul creditelor destinare companiilor există o proporţie redusă a băncilor respondente care manifestă o atitudine prudentă, conform BNR.

Con­form sondajului din luna noiem­brie 2021 privind creditarea com­paniilor nefinanciare şi a popu­laţiei realizat de BNR, 89% dintre băncile respondente au in­dicat, pentru trimestrul următor, menţinerea standardelor de cre­ditare, în timp ce restul de 11% au esti­mat înăsprirea într-o anumită măsură a standardelor atât la nivel agre­gat, cât şi pentru creditele pe termen lung acor­date corporaţiilor“.

În contextul reintensificării crizei sanitare şi al creşterii incertitudinii le­gate de evoluţia acesteia, instituţiile de credit au păstrat nemodificate stan­dar­dele de creditare în cazul împru­mu­tu­ri­lor acordate companiilor nefinanciare.

Această evoluţie a fost constatată atât la nivel agregat, cât şi la nivelul IMM şi al corporaţiilor, indiferent de maturitate, potrivit sondajului BNR.

Pe de altă parte, în cazul creditelor destinate populaţiei, condiţiile de creditare fie s-au menținut constante, fie s-au relaxat într-o anumită măsură.

Din punctul de vedere al creditelor acordate populaţiei, majoritatea băncilor autohtone au menţinut relative nemodificate standardele de creditare în trimestrul 3 din 2021, în concordanţăcu aşteptările raportate în trimestrul precedent. Pentru ultimul trimestru al anului 2021, instituţiile de credit mizează în unanimitate pe menţinerea constantă a standardelor de creditare, indiferent de tipul creditului, conform sondajului.

În ceea ce priveşte cererea de credite, sondajul BNR indică faptul că s-a înregistrat o evoluţie divergentă în T3/2021. Pe segmentul creditelor acordate populaţiei pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, cele mai multe instituţii de credit au raportat scăderea într-o anumită măsură a solicitărilor de împrumuturi. Pe segmentul creditelor de consum, evoluţia a fost contrastantă, băncile raportând fie scăderea moderată sau substanţială (44%), fie menţinerea constantă (26%), fie creşterea moderată (30%).

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bănci