Prognoza băncilor pentru ultimul trimestru din 2021 este de menţinere a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, în timp ce în cazul creditelor destinare companiilor există o proporţie redusă a băncilor respondente care manifestă o atitudine prudentă, conform BNR.
Conform sondajului din luna noiembrie 2021 privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei realizat de BNR, 89% dintre băncile respondente au indicat, pentru trimestrul următor, menţinerea standardelor de creditare, în timp ce restul de 11% au estimat înăsprirea într-o anumită măsură a standardelor atât la nivel agregat, cât şi pentru creditele pe termen lung acordate corporaţiilor“.
În contextul reintensificării crizei sanitare şi al creşterii incertitudinii legate de evoluţia acesteia, instituţiile de credit au păstrat nemodificate standardele de creditare în cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare.
Această evoluţie a fost constatată atât la nivel agregat, cât şi la nivelul IMM şi al corporaţiilor, indiferent de maturitate, potrivit sondajului BNR.
Pe de altă parte, în cazul creditelor destinate populaţiei, condiţiile de creditare fie s-au menținut constante, fie s-au relaxat într-o anumită măsură.
Din punctul de vedere al creditelor acordate populaţiei, majoritatea băncilor autohtone au menţinut relative nemodificate standardele de creditare în trimestrul 3 din 2021, în concordanţăcu aşteptările raportate în trimestrul precedent. Pentru ultimul trimestru al anului 2021, instituţiile de credit mizează în unanimitate pe menţinerea constantă a standardelor de creditare, indiferent de tipul creditului, conform sondajului.
În ceea ce priveşte cererea de credite, sondajul BNR indică faptul că s-a înregistrat o evoluţie divergentă în T3/2021. Pe segmentul creditelor acordate populaţiei pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, cele mai multe instituţii de credit au raportat scăderea într-o anumită măsură a solicitărilor de împrumuturi. Pe segmentul creditelor de consum, evoluţia a fost contrastantă, băncile raportând fie scăderea moderată sau substanţială (44%), fie menţinerea constantă (26%), fie creşterea moderată (30%).
(sursa: Mediafax)