x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Strălucirea diamantelor, mătuită

Strălucirea diamantelor, mătuită

de Paul Barbu    |    11 Dec 2015   •   16:32
Strălucirea diamantelor, mătuită

Apetitul românilor pentru pietre prețioase crește de la un an la altul, dar strălucirea acestora poate fi înșelătoare, pentru că, nefiind cunoscători, unii dintre ei pot fi înșelați. Cu toate acestea, nestematele precum diamantul, rubinul și safirul au cea mai mare priză la noi.
Valoarea medie a unui diamant cumpărat în România variază între 1.000 și 3.000 de lei, acesta fiind în general prețul briliantelor pentru inele. „Cele mai des întâlnite briliante de la noi sunt cele de până la 0,10 carate (3 mm mărime). Se folosesc foarte mult în construirea verighetelor și inelelor de logodnă”, ne spune Karl Heinz, președintele Patronatului Bijutierilor din România.

Cioburi vândute la preț... de briliante adevărate
Cum cererea devine tot mai mare, apar și riscurile. Potrivit lui Karl Heinz, industria briliantelor, pe cât este de valoroasă, pe atât este, de înșelătoare, iar acest lucru se întâmplă din cauza legislației. Nu există un nomenclator al acestei industrii, iar din acest motiv unii comercianți pot vinde briliante din sticlă sau mozaic sugerând că sunt briliante adevărate. Acestea se vând cu mult peste prețul lor real.

Cererea crește, dar degeaba
Apetitul românilor pentru diamante crește, dar industria de prelucrare a acestora, practic, a dispărut după criza economică. Până în 2007 am avut și un sector al prelucrării diamantelor naturale, format din șapte firme străine și românești, cu capital mixt, care procesau și tăiau diamante naturale în România. „Valoarea de piață era cam de 25 de milioane de dolari pe an. Acum a ajuns să valoreze sub un milion de dolari. Doar industria diamantelor valora 20 de milioane de dolari”, a afirmat Constantin Vasilescu, președintele Patronatului Diamantelor din România. Pietrele prețioase sunt folosite, datorită valorii lor, și ca investiții pe termen lung.



Dintre pietrele prețioase, în România, diamantul, rubinul și safirul sunt cele mai apreciate nestemate. La francezi, este smaraldul, iar gemanii apreciază foarte mult o piatră semi-prețioasă, opalul.
Mihail Pacioianu, președintele Asociației Bijutierilor din România
 

×