x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri NOU: Lista băncilor de importanţă sistemică în România

NOU: Lista băncilor de importanţă sistemică în România

de Daniela Ivan    |    19 Noi 2015   •   12:09
NOU: Lista băncilor de importanţă sistemică în România
Sursa foto: Liviu Voinea, viceguvernator BNR (SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO)

BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Banca Transilvania, ING, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC şi Banc Post sunt bănci de importanţă sistemică pentru România. În premieră, BNR a dat publicităţii această listă, calculată după metodologia europeană. Trei dintre acestea au bănci mamă - Unicredit, ING şi Societe Generale - de importanţă sistemică la nivel global.

Cele 10 instituţii bancare sunt suficient de mari comparativ cu activele sisitemului finaciar în ansamblu şi cu economia reală şi de aceea sunt importante pentru stabilitatea financiară a ţării. Acestea totalizează 72% din depozite, 73% din credite şi 75% din titluri de stat şi au rata creditelor neperformante de 11,8%, uşor sub media sectorului, a declarat Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR. Capitalul acestor bănci trebuie să fie mai mare cu 1-2% comparativ cu celelalte, potrivit cerinţelor europene.

Băncile au fost analizate şi introduse în listă pe baza criteriilor unice la nivel european publicată de Autoritatea Bancară Eropeană, în decembrie 2014. Această metodologie foloseşte patru categorii, respectiv mărimea după active, importanţa (credite-depozite), activitate transfrontalieră şi interconectivitatea cu alte instituţii bancare, a precizat Voinea. Acesta a adăugat că fiecare dintre cele 4 criterii are o pondere de 25%. Scorul aferent fiecărei instituţii se calculează prin împărţirea valorii indicatorului obţinut de fiecare bancă la valoarea agregată. Rezultatul se înmulţeşte cu 10.000. Dacă ar fi o singură bancă, aceasta ar obţine un scor de 10.000. Metodologia europeană recomandă utilizarea unui prag minim de 350 de puncte de bază pentru desemnarea băncilor sistemice, plus/minus 75 de puncte de bază. “BNR utilizează pragul de 275 de puncte pentru a avea o acoperire mai largă”, a precizat Voinea.

BNR nu a comunicat punctajul pe care l-a obţinut fiecare bancă, acestea nefiind informaţii publice

“Identificarea băncilor sistemice face parte din procesul de convergenţă a sistemului bancar românesc către un sistem bancar european integrat. Facem exact ce fac şi celelalte bănci centrale din Europa. Lista se întocmeşte trimestrial şi se publică anual”
- Liviu Voinea, viceguvernator BNR



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: bănci bani finante economie