x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Oamenii de afaceri cer partidelor un pact pentru implementarea PNRR

Oamenii de afaceri cer partidelor un pact pentru implementarea PNRR

25 Oct 2021   •   16:26
Oamenii de afaceri cer partidelor un pact pentru implementarea PNRR

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită tuturor partidelor politice parlamentare responsabile încheierea unui pact pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, anunță un comunicat.

AOAR solicită de urgență explicitarea circuitului financiar și clarificarea utilizării resurselor ce vor fi obținute din prefinanțare, asumarea publică a calendarului de reforme și investiții din PNRR și implementarea riguroasă a acestora.

Asociația spune că oficialii statului au mai puțin de 5 ani, până în august 2026, pentru a reforma o țară, a investi masiv și a recupera decalaje de dezvoltare importante, cu un calendar ce nu permite nicio amânare: 1 săptămână până la aprobarea finală a PNRR în Consiliu (28 oct - 1 noiembrie 2021); aproximativ 1 lună până la transmitera cererii și intrarea în țară a prefinanțării în valoare de 3.8 miliarde de euro (noiembrie 2021); 2 luni pentru a îndeplini 21 de jaloane (31 decembrie 2021); 8 luni pentru a aproba 20 de legi în Parlament (30 iunie 2022); 11 luni pentru a obține 6 miliarde de euro (30 septembrie 2022); 3 ani până la alegerile viitoare, pentru a obține 19.5 miliarde de euro (30 septembrie 2024).

„Ne lipsesc însă o parte dintre pilonii fundamentali pentru PNRR și nu avem sistemul de management, audit, control și procedurile aferente aprobate, sistemul IT implementat, structuri de monitorizare si de coordonare funcționale, structuri dedicate în fiecare minister responsabil de reforme și investiții, și nici OUG-uri pentru operaționalizarea PNRR.

Avem însă un plan de reforma și investiții finanțat, cu termene clare, asumat în relația cu Comisia Europeană și la care România s-a angajat.

Este necesar, deci, un plan rapid de implementare și un angajament ferm pentru punerea in aplicare a reformelor, finalizarea investițiilor și decontarea acestora.

Acest lucru nu se poate întâmpla în lipsa unui Guvern responsabil și a unui acord politic pentru susținerea unui program de guvernare centrat pe implementarea PNRR in Parlament”, arată asociația.

Mediafax

×
Subiecte în articol: PNRR aoar