Din acest week-end HBO Romania difuzeaza in premiera serialul "Strike Back/Riposta", o productie originala Cinemax. Serialul dramatic are in prim-plan alianta neobisnuita dintre doi agenti secreti ai unei organizatii antiteroriste, un american renegat si un spion britanic. Intr-o atmosfera intensa si plina de actiune, Stonebridge (Philip Winchester) si Scott (Sullivan Stapleton) pornesc in jurul lumii, in cautarea unui terorist international care planuieste un atac cu arme de distrugere in masa, ce poate avea urmari grave la nivel global. Philip Winchester ne-a raspuns in exclusivitate la cateva intrebari:
● Jurnalul National: Ne spui cum ai obtinut rolul din Strike Back?
● Philip Winchester:.Ei bine, eram la Dublin, pe platouri. Lucram la serialul Camelot, produs de Starz. Ma suna agentul meu si-mi zice ca circula un scenariu foarte bun numit Strike Back. Mi-a spus ca exista deja un regizor minunat atasat proiectului, Dan Percival. Mi-a mai spus ca ar trebui sa citesc scenariul si sa dau o proba pentru rol. Mi-am luat cateva zile libere si am plecat din Dublin la Londra sa ma intalnesc cu regizorul si cu directorul de casting. Am stat putin de vorba despre serial si despre ce voiau ei sa faca din scenariu si mi-au inregistrat auditia pentru rol. Nu au mai dat niciun semn cateva saptamani. Intr-un tarziu m-au sunat. Voiau sa mai dau o proba, de data asta cu alti actori din distributie ca sa vada cum ne portivim unii cu altii si cum merg lucrurile. M-am intalnit cu Sullivan Stapleton care il joaca pe Damien Scott din serial. Am fost primul tip cu care a dat un sceen-test. Banuiesc ca ne-am descurcat bine pentru ca am inceput sa interactionam cu personajele noastre si sa mai si improvizam putin. Am mai avut si alte teste, cu alti actori, dar din ziua aceea Sulli parca a fost cel mai potrivit partener de filmari. Dupa toate acestea, m-am intors in Dublin fara sa mai fiu contactat de echipa. Stiu ca de obicei dureaza ceva timp pana primesti o confirmare pentru un rol. La un moment dat, tocmai ce terminasem de filmat Camelot si-mi aduc aminte perfect momentul pentru ca in Dublin era o furtuna bizara. Eram in mijlocul orasului, stateam in fata unui pub, in centrul orasului Dublin cand m-a sunat agentul meu. I-am raspuns la telefon si mi-a spus ca HBO tocmai ce-mi oferise rolul lui Michael Stonebridge din Strike Back. Stateam in fata unui pub, cu un Guinness in mana, ma uitam cum ninge in Dublin si atunci am primit unul din cele mai bune roluri ale mele. A fost o senzatie aproape magica, cam ca o experienta extrasenzoriala.
● Ai mai fost vreodata prin tarile din sud-estul Europei? Prin Ungaria, Polonia, Cehia, Croatia, Slovenia, Serbia, Montenegro, Macedonia, Bosnia, Romania sau Bulgaria? Te intreb pentru ca acestea sunt tarile in care va fi publicat interviul.
● Am lucrat cu James Purefoy pentru un film, Solomon Kane, si am filmat destul de mult in Praga. M-am indragostit de acest oras in perioada filmarilor. Asta s-a intamplat in 2008, pe la inceputul anului 2008, inainte sa joc in Robinson Crusoe. Mi se parea o tara foarte interesanta, un colt de lume foarte frumos, cu o arhitectura deosebita. Ne si distram de minune, iesem noaptea, cunosteam multa lume si mai si lucram cu o echipa de cascadori dati dracu'. Asa ca am pornit spre Budapesta stiind ca in zona se lucreaza foarte usor, cu echipe foarte harnice. Mi-a facut mare placere sa ma documentez putin despre istoria locului si sa ies prin oras sa cunosc oamenii. Mi s-a parut o zona foarte frumoasa.
● Am auzit ca ai dubla cetatenie, americano-britanica? Asa este?
● Da, am.
● Care sunt avantajele unei duble catenii? Unde preferi sa iti petreci timpul? In Londra, la Los Angeles sau in alta parte?
● Sincer sa fiu faptul ca am doua pasapoarte nu mi-a adus pana acum decat beneficii. Cred ca mare parte din contractele pe care le-am semnat... 95% sa zicem le-am obtinut prin agentia de impresiat britanica iar pentru filmele pe care le filmez prin Uniunea Europeana este foarte bine ca am un pasaport european. M-a ajutat mult in cariera. Deci da, ma bucur ca am un pasaport britanic, il datorez bunicii mele care m-a ajutat foarte mult in cariera mea. Cand m-am dus la scoala de actorie am stat la ea in Londra si ea a fost cea care a insistat si care m-a impins: du-te la ambasada, completeaza cererile acelea, actele celelate. Pentru ca m-a pisat la cap atunci, acum nu pot decat sa-i fiu recunoscator: cea mai mare parte din rolurile pe care le-am jucat necesitau un pasaport european. Imi place Londra, imi iubesc sotia si singurul lucru mai complicat este ca trebuie sa calatorim destul de mult intre Londra, L.A. si Africa de Sud. Cred ca eu as prefera sa stau mai mult prin Londra, dar sotia mea vrea sa stea mai mult prin State. Cea mai diificila decizie este unde stam cand nu muncim, intre contracte.
● Ce filme preferi? Filmele americane sau cele englezesti? Care ar fi principalele diferente?
● Ei bine, fiecare tara si fiecare echipa de filmare difera destul de mult. In America lucrurile difera de la stat la stat. Atunci cand traversezi oceanul si te duci sa filmezi in tari straine… e normal sa ai de-a face cu echipe diferite, cu culturi si temperamente artistice care difera in functie de tara in care esti. In general, nu conteaza daca te afli in Anglia, in America sau in Africa de Sud sau in Budapesta. Ce au in comun oamenii cu care am lucrat este ca le place sa spuna povesti, sa se adune si sa faca tot ce pot pentru ca filmarile pentru care sunt angajati sa iasa cat mai bine. Deci lucrul care intr-adevar imi place… unul din lucrurile pe care le apreciez cel mai mult este ca un grup de oameni cu ganduri si cunostiinte asemanatoare se aduna la un loc ca sa spuna o poveste. Uneori reusesc, alteori nu. Dar imi place procesul prin care oamenii acestia se aduna si lucreaza impreuna pentru scopul acesta comun.
● Hai sa revenim la Strike Back. Ne poti spune cum a fost prim ta zi de filmari? si cate ceva despre personajul pe care il interpretezi in Strike Back?
● Hm… prima mea zi de filmari la Strike Back. Nu a trecut decat un an dar parca a fost acum mai mult timp. Prima zi a fost de fapt un colaj din bucati din mai multe zile. In primul rand ne-am deplasat pana in Africa de Sud. Am stat o luna intreaga si zi de zi ne antrenam cu baieti specializati din fostele trupe de interventie engleze si cu trupele speciale din Africa de Sud. Deci chiar a fost uluitor. Vreau sa spun ca ne-am antrenat intens: nu numai exercitii de forta fizica dar si cu arme, am invatat si cum sa conducem vehicule militare. Peste antrenamentul acesta au intrat aproape pe nesimtite primele zile de filmare. Am zburat de la Cape Town la Derbin pentru ca la Derbin am filmat sceventele care au loc in India. In serial aveam o secventa de impuscaturi intr-un hotel din India si asta am filmat-o la Derbin. Deci in prima zi am filmat pe strazile din cartierele cele mai sarace din Derbin. Aveam de filmat misiuni speciale si noaptea, deci trebuia sa asteptam sa apuna soarele. Nu stiu cum sa-ti descriu exact dar erau oameni care stateau la ferestre si se uitau la noi. In timp ce noi fugeam si ne impuscam prin curtile lor. Mai aveam si echipament militar complet si pusti cu amortizoare si ne fugaream si impuscam pe scari, prin case. A fost o noapte destul de intensa. Cand am terminat de filmat toata lumea chiuia si aplauda. A fost extraordinar sa vezi acea reactie de la oamenii in curtile si casele carora tocmai filmasem.
● Cum ai descrie personajul tau pentru specatorii nostri care inca nu au vazut niciun episod din serial? Cum este Michael Stonebridge? La ce ar trebui sa ne asteptam de la el?
● Michael este soldat de profesie. Mercenar, foarte implicat in ceea ce face. Toata viata sa a fost soldat si si-a dedicat toate resursele… pentru a gasi moduri care sa compenseze orice posibilitate de eroare, orice greseala. Este un mercenar perfect si atunci cand lucrurile nu se desfasoara conform planurilor sale el mai are intotdeauna un plan de rezerva. Daca si acela esueaza, mai are inca un plan de rezerva pentru planul de rezerva. Cred ca modul acesta de-a fi al lui il face sa aiba o relatie atat de stransa cu colonelul Grant, care este de fapt Eleanor Grant, pe care o joaca Amanda, cu care tocmai ai vorbit si tu. Au o relatie foarte stransa, bazata pe incredere. Cred ca atunci cand este in misiune Michael se gandeste sa nu o dezamageasca pe Amanda. Sa nu rateze misiunea. Tocmai de aceea, atunci cand apare in peisaj individul asta dur de la Delta Force lucrurile se complica. Damien Scott pur si simplu nu respecta regulile. Este afemeiat si betiv. Damien reuseste sa isi duca la indeplinire misiunile si Michael pur si simplu nu intelege cum reuseste asta. Pe masura ce mini-seria avanseaza, Michael incepe incet incet sa nu mai fie nici el un personaj perfect si devine din in ce mai mult dependent de Damien Scott. Chestie pe care nu o anticipase. Abia atunci relatia dintre Damien si Michael incepe sa se dezvolte. Cand incep sa aiba nevoie unul de celalalt mai mult decat ar fi crezut ca va fi cazul.
● Personalitatea ta are lucruri in comun cu Michael? Te comporti la fel ca personajul tau in viata de zi cu zi?
● Daca am un caracter asemanator lui Michael?
● Da…. Sau esti total diferit?
● Sa stii ca odata ce ma implic in ceva nu renunt si sunt foarte decis sa duc lucrurile pana la capat. Cred ca asta ar fi cea mai mare asemanarae intre mine si Michael. Probabil ca alte puncte in comun nici nu prea avem. Pe durata antrenamentelor pe care le-am facut cu trupele speciale noi chiar i-am intalnit pe adevaratul Michael si adevaratul Damien. Antrenamentele au fost extrem de dure si oricare dintre tipii cu care ne-am antrenat era, intr-un fel personajul meu. Sunt aboslut fascinanti tipii astia din trupele de elita: au vieti fascinant de riscante, pur si simplu traiesc tot timpul la limita. Nu a fost nevoie sa am si eu o viata plina de riscuri si misiuni speciale ca sa vreau sa ii portretizez cat se poate de veridic pe baietii de la fortele speciale. Amandoi am simtit, si eu si Sulli ca suntem responsabili sa facem lucrurile exact asa cum le-ar fi facut personajele noastre: le-am respectat trasaturile de caracter si cand a venit vorba de manuit arme, si la certuri. Oricum ar sta lucrurile nu am vrut ca cineva sa aiba vreun dubiu: tipii astia sunt pe bune.
● Care au fost cele mai placute lucruri pe care le-ai filmat si care au fost cele mai dificile?
● Ce mi-a placut cel mai mult? Cumva a fost ca si cand as fi fost din nou un pusti. Am crescut cu o mare dragoste pentru filmele de actiune escapiste, mi-au placut cam toate de la filmele Die Hard pana la cele cu James Bond. Mi-a placut pentru ca aveam si toata actiunea asta escapista dar mai era acolo si un fir de comploturi inteligente care unea toate actiunile. Oamenii de la fortele speciale sunt oameni capabili sa gandeasca si sunt soldati capabili sa planifice, nu a fost vorba de actiune si nimic mai mult. Pentru orice misiune e nevoie de strategie si de planificare si de o gramada de detalii de luat in calcul. Mi-a placut serialul tocmai pentru ca toate maneverele acestea se faceau simtite. Acum sa fim cinstiti, au fost si momente in care parca ne jucam de-a hotii si vardistii pe steroizi. Vreo sase sau sapte luni am fost din nou baieti cool si ne-am jucat, ne-am distrat de minune. Gandeste-te putin: ne-am antrenat cu baietii de la fortele speciale. Am condus dement masini inteligente, am tras cu ditai armele si i-am prins pe tipii cei rai. Pentru mine ca tip dar si pentru mine ca actor filmarile la Strike Force au fost un amestec foarte bun de distractie si actorie.
● Ce ai spune cuiva care nu stie nimic despre serial? Cum l-ai determina sa se uite la Strike Force? Crezi ca este mai interesant pentru spectatori sau sau pentru spectatoare?
● Tocmai ce am aflat de curand… adica eu nu aveam habar cum se descurca serialul, ce audiente are, ce spun cronicile. Stiam ca mie imi placuse cand l-am vazut dar asta e parearea mea si nu are greutate. Dar cand am ajuns la New York ne-au tot spus oamenii ca s-a bucurat de o primire pozitiva si calduroasa. Atunci am inteles ca a fost bine primit si de specatori si de spectatoare. Tot atunci am mai aflat ca tocmai relatia dintre Michael Stonebridge si Damien Scott este unul din lucrurile care au placut cel mai mult. Au o relatie de duo dubios. O relatie care functioneaza fara ca vreunul din ei sa-si dea seama de ce si mai ales cum. De obicei se mai calca pe bataturi, fiecare crede ca lucrurile ar trebui facute altfel dar pana la urma reusesc sa lucreze in echipa si au rezultate bune. Este un serial la care te poti uita fie pentru ca este de actiune, fie pentru ca are o componenta de drama foarte buna. De fapt este… exact asa cum trebuie. Mai ales ca are si secvente de sex si schimburi de focuri.
● Deci exista si o poveste de dragoste, pe langa toate militarismele?
● Da, exista. Unul din motivele pentru care chiar m-am distrat… Michael m-a interesat ca personaj tocmai pentru ca trebuie sa gaseasca un echilibru intre cariera lui de soldat si obligatiile pe care le are ca sot. Deci cred ca povestea lor de dragoste chiar are suficient potential care sa poata fi explorat intr-o maniera foarte interesanta si convingatoare pe parcursul anului viitor. Nu are absolut niciun rost sa ai planuri romantice secundareintr-un serial Tv daca aventurile romantice nu sunt realiste, nu au veridicitatea unor lucruri care sa fie bine bazate pe relatii din lumea reala. Mi-ar placea sa ii vad cum isi exploreaza relatia, cum se exploreaza unul pe celalalt. Pentru el sotia lui este o provocare. Pentru ca este normal ca ea sa se intrebe ce este mai important in viata lui: mariajul sau cariera militara? Este o problema legata si de timpul pe care el il petrece departe in misiuni si timpul pe care il petrece impreuna cu ea, mai ales ca ei vor sa aiba o familie. Este o zona pe care as vrea sa o vad din relatia lor: ce se intampla dupa ce ajung sa se cunoasa mai bine si sa se provoace si unde ajunge relatia lor dupa aceste tatonari si provocari.
● Ce crezi: este Strike Force mai realist decat alte seriale si filme cu tematici militare? Cu ce difera acesta fata de filmul de actiune mediu?
● Da, in mod cert exista diferente. uite, nu de putine ori eram pe platouri si ne opream din filmat pentru ca ne dadeam seama ca nu puteam sa facem lucrurile acelea in felul in care le planificasem initial. O buna parte din antrenamentele militare la care am luat parte ne-au invatat sa facem secventele sa para cat mai autentice dar sa nu ne asumam riscuri inutile. Cred ca aici ne distantam de cliseele filmului de actiune tipica. Personajele noastre erau oameni reali, si pentru noi era important ca ei sa fie reali si convingatori, sa fie transpirati, sa fie murdari, sa aiba rani. Voiam sa fie iesiti din haosul razboiului si din iuresul bataliei. Deci am inlaturat toate acele lucruri care erau fizic dar si logic imposibile si am optat pentru credibilitate. Realism. Pe toata durata filmarilor am avut pe platou un consultant militar. Ne-a ajutat mult si cu sfaturi dar mai ales cu "protectia muncii": fugeam de explozii, ne aruncam pe burta, saream peste diverse lucruri in timp ce tragem cu gloante oarbe din ditai puscoaiele. Trebuia sa fim protejati si noi si restul echipei de filmare. Totusi nu am deviat deloc de la ideea noastra de a filma lucrurile cat se poate de veridic… nu voiam sa filmam secvente cool de actiune fantezista, ci voiam sa filmam niste secvente de razboi cat se poate de apropiate de realitate.
● Ce parere ai despre subiect? Nu-i deloc un subiect facil, interventiile SUA in orientul Mijlociu sunt un teren de dezbateri si controverse aprinse. Exista vreo pozitie exprimata de serial fata de toate aspectele controversate?
● Pe masura ce am inceput sa devin mai implicat si filmarile au avansat mi-am dat seama de pozitia pe care o am eu fata de baietii din armata si trupele noastre speciale. Ii respect sincer pentru sacrificiile pe care le fac. Stiu ca subiectul poate inflama opinia publica. Dar eu cred ca este unul dintre subiectele despre care oamenii vor sa stie mai multe. Mai ales acum, ca au trecut zece ani de la 9/11. In timp ce filmam, Osama Bin Laden a fost lichidat, apoi a cazut si Gaddafi. Toate acestea sunt merite ale baietilor nostri din trupele speciale. Care ajuta discret insurgentii si care fac minuni fara sa fie vreodata laudati pentru implicarea lor. Deci da, mi se pare just ca un serial sa ofere publicului o perspectiva si ceva dedesubturi ale acestui mod militar de-a actiona, mai ales ca genul acesta de operatiuni sunt de obicei trecute cu vederea si secretizate. Inteleg ca este un subiect sensibil dar mai inteleg si ca exista un interes mare din partea publicului pentru el. Cred ca multi vor sa stie cum si de ce au loc asemenea operatiuni militare secrete.
● Crezi ca serialul are vreun mesaj ascuns? Vreun subtext?
● Dupa parerea mea nu exista nici subtexte, nici mesaje ascunse. Avem o gramada de povesti si de linii narative pe care incercam sa le aducem la final pe parcursul ultimelor doua episoade. Dar exista si lucruri pe care nu am vrut sa le clarificam. Orice drama buna isi multumeste spectatorii si le ofera raspunsuri la intrebarile importante pe care le au… dar este important sa ramana si ceva mister, intrebari fara raspuns si lucruri pe care sa nu stie unde sa le incadreze. Ca sa aiba la ce se gandi dupa ce se termina episodul sau serialul. Am lucrat mult cu Dan Percival si cu Tony Saint, scenaristul ultimelor epsioade ca sa ne asiguram ca am rezolvat o parte din problemele si dilemele dramaturgice. Dar am fost atenti sa pastram intacte cateva lucruri mai neclare. Asta ca sa avem ce explora in sezonul doi, presupunand optimist ca vom avea succes cu prima serie si ca va exista o continuare.
● Strike Back a fost primit cu entuziasm si de spectatori, si de critici si de expertii militari. Crezi ca va avea un efect benefic asupra carierei tale?
● Uite, eu chiar incerc sa… de fapt nu incerc, chiar ma tin departe de presa si nu citesc mai nimic. Imi face foarte mare placere sa vorbesc despre serial cu oamenii pentru ca este o cominicare la alt nivel si pe mine ca actor ma ajuta. Chiar nu stiu daca ma va ajuta sau nu. Dar iti pot spune ca a fost unul dintre cele mai distractive productii in care am jucat si ca a fost o implinire. Cel putin la nivel personal, unde am avut ocazia sa vad multe lucruri, sa invat si mai multe lucruri si sa fac lucruri pe care nu le mai facusem. Deci, la nivelul acesta al exprientei personale sunt foarte fericit ca am jucat in Strike Back. Daca e vorba de oamenii care se uita la el… aici lucrurile difera, fiecare apreciaza altfel prestatia mea actoriceasca si lucrurile sunt pana la urma subiective. Nu am cum sa stiu daca si cat le va placea, dar pot spune ca in mod cert sunt fericit ca se uita la serial.
● Ce planuri profesionale ai dupa Strike Back? Vreo continuare la Strike Back?
● Ei bine, nu putem decat sa speram ca va fi asa. Ni s-a spus ca vom filma si un sezon doi. Ar cam trebui sa asteptam sa vedem cine va supravietui episodului zece. Nu iti pot face mari dezvaluiri, dar uite, o sa fie… episodul 10 are un final foarte dramatic. Ar fi minunat sa ne intoarcem in Africa de Sud sa filmam sezonul doi dar trebuie sa mai asteptam nitel, sa vedem ce se intampla cu serialul.
● Ce parere ai despre productiile HBO? Exista vreuna in care ti-ar mai placea sa joci?
● Sa stii ca sunt foarte bune. Exact inainte sa ma apuc de serialul acesta vorbeam cu sotia mea si chiar ma gandeam ca ar fi interesant sa lucrez cu HBO. Si uite, s-au dovedit a fi… destul de incredibili. Acum, cat am stat la New York am putut sa ii observ cat de bine lucreaza si la promovarea serialului. Sunt ca o mare familie. Au grija unii de altii, unii lucreaza pentru HBO de 30 de ani, de 20 de ani, de 10 ani. Asta nu se intampla decat daca oamenii sunt foarte multumiti de proiectele la care lucreaza, daca stiu ca sunt valoaroase si cred in ele. Exista si foarte multa precizie. Sunt exacti si cand isi aleg proiectele, si cand fac drame si cand aduna echipele. Sunt meticulosi cand lucreaza impreuna. Asa ca a fost o experienta foarte placuta si a fost excelent sa lucrez cu ei. Sper sa mai colaboram pentru ca sunt o echipa atat de stabila si plina de incurajari pentru latura artistica a angajatilor lor. Serialele lor sunt fantastice. Mi-au placut enorm de-a lungul timpului The Sopranos. Boardwalk Empire este acum la Tv si imi place si el mult. Deci da, as fi fericit sa fac parte din orice proiect al HBO. The Wire a fost un serial la care pur si simplu… am stat vreo saptamana pe canapea si l-am derulat in minte inainte si inapoi pentru ca a fost atat de bine scris si jocul actorilor a fost extraordinar. Deci da, as sari la bordul unei productii HBO oricand.