x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii 4 aspecte care te duc mai aproape de reușită într-un interviu de angajare

4 aspecte care te duc mai aproape de reușită într-un interviu de angajare

26 Ian 2022   •   10:37
4 aspecte care te duc mai aproape de reușită într-un interviu de angajare
Sursa foto: Shutterstock

Interviul poate reprezenta un pas decisiv în procesul de angajare, fapt pentru care merită, mai mult ca oricând, să te pregătești cum se cuvine și să-ți folosești toate resursele pentru a reuși.

Există o multitudine de sfaturi despre felul în care să te comporți atunci când te întâlnești cu angajatorul pentru interviu. De la ținuta pe care o îmbraci, până la felul în care trebuie să te comporți, toate aceste aspecte sunt relevante și trebuie luate în considerare.

Totuși, poate că au existat momente în care, deși ai încercat să pui în aplicare astfel de sfaturi, acestea nu te-au dus suficient de aproape de succes. Privind lucrurile dintr-un alt unghi, este posibil să-ți schimbi perspectiva despre interviu. De asemenea, este important să vezi lucrurile nu doar din perspectiva candidatului, ci și din perspectiva unui recrutor.

Am alcătuit mai jos o listă cu patru lucruri esențiale pentru a reuși să te clasezi primul într-un interviu de angajare.

Invata despre metoda STAR pentru interviu

Metoda STAR (Situation, Task, Action, Result) te poate ajuta să construiești răspunsuri complexe la întrebările adresate de recrutor, oferind detalii despre o situație în care a fost necesar să dai dovadă de anumite abilități care te-au condus la o acțiune și, implicit, la un rezultat specific.

Utilizând această tehnică, poți oferi răspunsuri concrete, exemplificate prin fapte relevante care au condus la performanțele tale anterioare. Structura clară, dar și relevantă va impacta recrutorul și-l va ajuta să-ți memoreze răspunsurile, oferind un avantaj real, în special atunci când este vorba despre un loc de muncă pentru care candidează un număr mare de persoane.

Pregătește-te ca și cum ai susține un examen

Deși este important să fii autentic, nu te poți baza în totalitate pe spontaneitate. Vor exista întrebări din partea angajatorului la care nu este indicat să fii ezitant sau nedumerit. Astfel, pregătește-te temeinic și informează-te ca și cum ai susține un examen.

În primul rând, citește despre companie, despre obiectul de activitate al acesteia, despre proiectele importante pe care le-a avut și așa mai departe. Cunoscând astfel de informații nu vei măguli angajatorul, ci vei arăta interes și implicare.

În acest sens, îți poate fi de ajutor și anunțul de recrutare. Acolo este menționată o descriere a companiei, punctând aspectele cheie pe care orice candidat ar trebui să le cunoască. Tot din acest anunț poți studia, încă odată, cerințele postului, abilitățile solicitate de către angajator, corelându-le cu punctele tari din CV-ul tău și cu abilitățile pe care le-ai dobândit până în prezent. Dacă vei fi întrebat de ce ești potrivit pentru poziția vacantă, îți va fi mult mai ușor să răspunzi clar, fără ezitări și chiar pe placul angajatorului.

Ia-ți notițe și structurează un discurs

După ce parcurgi toate informațiile esențiale despre firmă și despre postul vacant, ia-ți câteva notițe. Organizând informația, o vei reține cu ușurință.

De asemenea, odată finalizată etapa documentării, este important să îți structurezi un discurs, pregătind câte un răspuns pentru fiecare întrebare probabilă din partea recrutorului. Niciodată nu vei avea ocazia de a reda discursul neîntrerupt, căci interviul este bazat pe dialogul dintre cele două părți. Rolul discursului este, însă, acela de a răspunde clar și fără ezitări întrebărilor pe care le vei primi referitoare la experiența în muncă, studii, abilități și competențe potrivite postului vacant și așa mai departe.

În această etapă de pregătire poți integra metoda STAR despre care am amintit mai sus. Aceasta este o tehnică bună de a-ți asigura vizibilitate și de a te situa în preferințele intervievatorului.

Fii autentic

Acesta este unul dintre cele mai bune sfaturi, indiferent dacă ești la primul interviu de angajare sau ai în spate o vastă experiență de muncă. De foarte multe ori, angajatorii apreciază o persoană fără să știe care este motivul concret al acestei simpatii. Este vorba despre puterea de a te conecta cu persoana din fața ta, iar această strategie poate fi atinsă numai prin autenticitate.

Este adevărat că rezonăm în mod inimaginabil cu anumite persoane, în timp ce altele ne provoacă o stare inconfortabilă. Dacă reușești să te conectezi și să rezonezi cu intervievatorul, acest aspect poate reprezenta un plus în luarea deciziei finale.

Dacă, pe de altă parte, persoanele aflate la interviu sau ambientul în care se desfășoară întâlnirea îți provoacă o stare de ezitare, de incertitudine sau repulsie, poate că ar fi bine să îți asculți corpul. Cel mai probabil nu ești pe aceeași lungime de undă cu persoanele în cauză și nici nu trebuie să renunți la autenticitatea ta pentru a fi plăcut.

Într-o lume a competitivității tot mai crescute, a fi pregătit pentru un interviu de angajare este vital. Astfel, învață tehnici noi de abordare și metode actuale de a te vinde, documentează-te serios și arată implicare, fă o schiță a ceea ce dorești să spui despre tine și, totodată, fii autentic.

 

Sursă foto: Shutterstock

×