x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii 65% dintre companiile din România nu au redus costurile cu angajații în perioada stării de urgență

65% dintre companiile din România nu au redus costurile cu angajații în perioada stării de urgență

27 Mai 2020   •   11:51
65% dintre companiile din România nu au redus costurile cu angajații în perioada stării de urgență

65% dintre companiile din România nu au redus costurile cu angajaţii în pereioada stării de urgenţă, arată Barometrul de HR, realizat de PwC România.

Societățile care au scăzut cheltuielile au adoptat un mix de măsuri, pe care le-au aplicat diferit angajaţilor în funcţie de poziţiile ocupate, fiind vizat mai les personalul operaţional din structurile a căror activitate a fost afectată de starea de urgenţă.

11% au aplicat şomajul tehnic cu ajutor de la bugetul de stat, fără compensarea diferenţei, iar 15% au folosit şomajul tehnic cu acoperirea diferenţei de salariu. 17% dintre cei chestionaţi au redus timpul de lucru cu acordul părţilor sau au trimis salariații în concedii fără plată. În același timp, 4% au făcut concedieri.

Jumătate dintre participanții la sondaj au aplicat creşterile salariale pentru acest an înainte de declararea stării de urgenţă, care s -au ridicat, în medie, la 5,77%.

Aproape 30% dintre angajatori au afirmat că nu vor creşte salariile în acest an, iar 15% au modificat politica de creşteri salariale, aplicându-le doar poziţiilor critice.

Pentru 80% din totalul salariaţilor, pachetele de beneficii au rămas la fel.

65% dintre angajatori nu modifică sistemul de plăţi variabile.

Mai puţin de un sfert dintre companiile chestionate (22%) au revenit la locurile de muncă din 18 mai, în timp ce aproape jumătate nu au decis încă data de revenire.

80% intenţionează să îmbine munca de acasă cu cea de la birou şi după încheierea stării de urgenţă, o mare parte ţinând cont de opţiunile angajaţilor.

37% dintre respondenți susţin că vor păstra neschimbate politicile de recrutare şi onboarding, iar 30% le-au amânat până la ridicarea stării de alertă. 33% au amânat programele de training şi dezvoltare, au schimbat procesele şi instrumentele, mai ales în direcţia digitalizării acestora.

Studiul PwC România HR Barometru a fost derulat în perioada 14 - 18 mai 2020 pe baza informaţiilor furnizate de 46 de companii, din  retail/FMCG, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, auto, agricultură, industrie.
17% dintre companii au peste 3.000 angajaţi, 22% între 1.001 şi 3.000 angajaţi, 17% între 501 şi 1.000 angajaţi, 31% între 101 şi 500 angajaţi şi 13% sub 100 angajaţi. 

×
Subiecte în articol: costuri cu angajatii stare de urgenta