x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii 800.000 de bugetari, în grevă generală

800.000 de bugetari, în grevă generală

de Diana Scarlat    |    10 Sep 2009   •   00:00
800.000 de bugetari, în grevă generală
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

După magistraţi şi personalul din Justiţie, medicii, profesorii, poliţiştii şi funcţionarii publici susţin că îşi vor înceta activitatea la 5 octombrie, cerând modificări la Legea salarizării unitare în domeniul bugetar. După întâlnirea de ieri cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, liderul "Cartel Alfa" crede că îi va convinge pe bugetarii care au anunţat greva la 5 octombrie să renunţe.



Alianţa bugetarilor, înfiinţată ieri, ce cuprinde 11 federaţii, nu este de acord cu asumarea în forma actuală a legii şi îşi menţine calendarul de proteste: pichetarea Parlamentului la 15 septembrie şi declanşarea grevei generale de o zi la 5 octombrie. Sindicaliştii nu sunt de acord cu noua grilă în funcţie de care le vor fi calculate salariile şi cer noi runde de negocieri.

În schimb, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat după întâlnirea de ieri cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi ministrul Muncii, Marian Sârbu, că este de acord ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea de salarizare unitară, dar să fie introdus un amendament care să prevadă ca în şase luni Executivul să facă unele corecţii, astfel încât să elimine disfuncţionalităţile din prezent. El a mai afirmat că nu este de acord ca salariul minim să fie diferit de coeficientul 1 din lege.

"Avem nemulţumiri legate de politica privind salariul minim, care trebuie să fie elementul de bază în lege. Nu putem avea în continuare două salarii minime pe economie. Sperăm ca salariul minim să fie coeficientul 1 din grilă. Altfel vom ajunge din nou la un război între public şi privat şi va creşte evaziunea fiscală", a spus Hossu.

ALIANŢA BUGETARILOR
Mai multe federaţii ale bugetarilor afiliate la confederaţii diferite au semnat ieri o alianţă care cere Guvernului încetarea disponibilizărilor în sistemul bugetar şi spun că nu acceptă concediul fără plată propus de Guvern.

Din alianţa constituită ieri fac parte Federaţia "Alma Mater", Federaţia "Spiru Haret", Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ, Federaţia Sanitas, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială, Federaţia Naţională a Statisticienilor, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual. Membrii alianţei bugetarilor ameninţă că nu vor participa, nu se vor implica în organizarea alegerilor prezidenţiale.

POGEA NU RENUNŢĂ

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, înaintea discuţiilor de la Ministerul Muncii cu reprezentanţii sindicatelor, că Guvernul nu va amâna asumarea răspunderii în Parlament pe Legea unitară a salarizării şi a cerut angajaţilor din sistemul public să ţină cont că bugetul este limitat, admiţând că nu toţi vor fi mulţumiţi.

În schimb, după o discuţie cu liderii FSLI şi Cartel Alfa, liderul, Mircea Geoană a declarat aseară că "nu e nici un capăt de ţară, nu crapă nici FMI, nu crapă nici Comisia Europeană" dacă asumarea răspunderii Guvernului pe una sau pe două din cele trei legi va fi amânată câteva zile pentru discuţii suplimentare cu partenerii sociali. Geoană a spus că va propune atât Guvernului, cât şi coaliţiei realizarea unei noi runde de negocieri cu partenerii sociali.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul îşi menţine decizia de a-şi asuma răspunderea asupra pachetului de legi care include salarizarea unitară în sectorul bugetar, chiar şi pe fondul protestelor anunţate de sindicate.


×
Subiecte în articol: sindicate protest greva generala