x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajați fericiți, afacere de succes: cum să crești gradul de satisfacție a echipei de lucru

Angajați fericiți, afacere de succes: cum să crești gradul de satisfacție a echipei de lucru

22 Iun 2021   •   19:36
Angajați fericiți, afacere de succes: cum să crești gradul de satisfacție a echipei de lucru

Oricât de bun ar fi produsul tău și indiferent cât de strălucită ar fi o idee, dacă nu există oameni interesați care să cumpere ceea ce vinzi ori să investească în proiectul tău, afacerea va eșua. Studiile au arătat că loialitatea clienților crește atunci când angajații sunt fericiți și implicați în munca lor. Gradul de satisfacție este direct proporțional cu productivitatea.

 

O cercetare despre fericire și productivitate realizată la Universitatea Oxford a arătat că angajații sunt cu 13% mai productivi când sunt fericiți. Oamenii de știință au descoperit că atunci când angajații sunt fericiți, aceștia lucrează mai repede, rezolvând astfel mai multe sarcini.

 

Mediul de lucru joacă un rol important în ceea ce privește nivelul de satisfacție a angajaților, iar o relație bună cu colegii și șefii este esențială.

 

Iată cum poți contribui la fericirea echipei de lucru, astfel încât afacerea ta să fie una de succes:

Oferă-le beneficii extrasalariale

Banii joacă un rol important pentru toți angajații, iar când aceștia nu sunt plătiți în concordanță cu performanțele lor, apar frustrările și motivația începe să pălească. Un salariu corect îi va determina pe angajați să muncească eficient și să își îndeplinească sarcinile zilnice fără întârzieri.

 

Pe de altă parte, când li se oferă beneficii extrasalariale, sunt mult mai motivați să dovedească eficiență și profesionalism în relațiile cu clienții. Fie că primesc carduri cu tichete de masa, bonusuri de performanță ori vouchere de vacanță, fiecare beneficiu în plus va reprezenta un imbold pentru oameni să fie mai productivi.

 

Totodată, atunci când le oferi șansa să promoveze în carieră, îi motivezi să muncească din greu și să obțină cele mai bune rezultate.

Oferă-le feedback cu sfaturi constructive

Uneori, managerii care își doresc angajați fericiți evită să spună păreri negative, însă acest lucru nu aduce neapărat satisfacție, ci mai degrabă frustrare. Oamenii au nevoie să știe cum se descurcă la locul de muncă, ce fac bine și ce greșesc, unde pot aduce îmbunătățiri și ce trebuie să excludă din comportamentul și activitatea lor. Feedback-ul – atât cel pozitiv, cât și cel negativ – este esențial pentru dezvoltarea lor profesională. Însă este important modul în care oferi feedback. Să explici greșelile și să oferi sugestii pentru ca angajații să lucreze mai bine în viitor este de ajutor pentru aceștia. În schimb, să îi cerți, să țipi, să le atragi atenția de față cu colegii nu este o atitudine care să îi motiveze, ci îi poate face să se simtă incompetenți.

Oferă-le un mediu de lucru sigur

Spațiul de lucru este, de asemenea, important pentru fericirea angajaților. Un mediu în care să se simtă în siguranță, cu spații de relaxare, birouri bine iluminate și echipamente performante, îi ajută să își desfășoare activitatea mai bine. De pildă, lumina afectează starea de spirit. Este necesar ca angajații să se poate bucura de lumină naturală, pentru a fi cât mai productivi, iar când acest lucru nu este posibil, un sistem de iluminat performant, în care lumina albastră să predomine, îi va ajuta să fie eficienți.

 

De asemenea, designul spațiului de lucru influențează productivitatea. Un birou confortabil, dotat cu obiectele și tehnologia necesare activităților pe care le desfășoară, poate contribui la creșterea gradului de concentrare și energie. Nu în ultimul rând, plantele verzi influențează nivelul de productivitate. A fost dovedit faptul că angajații care au plante verzi la birou sunt mai eficienți în realizarea sarcinilor zilnice și au o dispoziție mai bună.

 

Gradul de satisfacție a angajaților depinde de numeroși factori, însă un lucru este cert: angajații fericiți sunt mai productivi și astfel businessul tău are de câștigat.

 

Sursă foto: ASDF_MEDIA/ Shutterstock

×