x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Avantajele muncii în adolescență. Care sunt riscurile

Avantajele muncii în adolescență. Care sunt riscurile

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2024   •   15:00
Avantajele muncii în adolescență. Care sunt riscurile
Sursa foto: Hepta

Tot mai mulți adolescenți români doresc să-și găsească un loc de muncă în perioada vacanțelor dar și în timpul școlii.

Circa 25% dintre tinerii cu vârste între 16-18 ani lucrează part-time sau ocazional. Domeniile alese sunt retail, HORECA și servicii deoarece programul de muncă este flexibil și pot să meargă și la școală.

Ei doresc să fie independenți financiar și să capete experiență, ceea ce îi va ajuta mai târziu, în carieră. 

Conform unor statistici recente, aproximativ 25% dintre tinerii cu vârste între 16 și 18 ani au un loc de muncă part-time sau ocazional. Majoritatea acestora lucrează în domenii precum retail, horeca (hoteluri, restaurante, cafenele) și servicii, unde programul de muncă flexibil le permite să își continue educația. Această tendință este motivată de dorința de a fi independenți financiar și de a-și dezvolta abilități practice, care să le fie utile în carieră.

Citiți și Elevii, obligatoriu în „ținută decentă”. Se pregătesc uniformele

Iată câteva avantaje ale unui loc de muncă pentru un adolescent:

1. Abilități de viață

Un loc de muncă îi oferă adolescentului oportunitatea de a-și dezvolta abilități importante, precum gestionarea timpului, responsabilitatea și abilitățile interpersonale. De exemplu, dacă lucrează într-un restaurant sau magazin, acesta învață să gestioneze mai multe sarcini, să interacționeze cu colegii și să dezvolte relații de colaborare cu colegii.

2. Independență financiară

Un loc de muncă îl învață pe un adolescent valoarea banilor, cum să economisească și să-și stabilească prioritățile financiare. 

3. CV

Un loc de muncă poate ajuta la  CV. Experiența profesională dobândită în adolescență poate fi benefică atunci când tânărul aplică pentru stagii sau locuri de muncă.  Îi poate oferi un avantaj competitiv față de colegii săi.

4. Viața de adult

Un loc de muncă îl poate ajuta pe adolescent să facă mai ușor tranziția către viața de adult. Învață să echilibreze responsabilitățile muncii cu alte obligații, cum ar fi școala și activitățile extracurriculare, pregătindu-l astfel pentru viitoarele provocări.

Citiți și Efectele micului dejun asupra calității vieții adolescenților 

Există însă și dezavantajele muncii în timpul adolescenței. 

1. Impact asupra studiilor

Un loc de muncă poate interfera cu performanțele școlare. Adolescenții care lucrează multe ore pot fi obosiți și pot avea dificultăți în a se concentra la studii. Este important să  găsească un echilibru între muncă și educație pentru a evita scăderea performanțelor academice.

2. Oboseală și stres

Munca poate aduce un stres suplimentar în viața unui adolescent.  Acesta poate fi suprasolicitat cu școala, activitățile extracurriculare și viața socială. Un program de muncă prea încărcat poate duce la oboseală cronică.

3. Timp limitat

Un loc de muncă îi limitează timpul liber și nu se va mai putea întâlni cu prietenii, desfășura activități recreative, de a-și dezvolta hobby-uri sau de a petrece timp cu familia.

4. Exploatare

Uneori, adolescentul poate fi exploatat la locul de muncă. Poate fi plătit mai puțin decât merită sau ar putealucra în condiții nefavorabile, potrivit deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: adolescent loc de munca