x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Belgia va permite angajaților să lucreze 4 zile pe săptămână. Care sunt condițiile

Belgia va permite angajaților să lucreze 4 zile pe săptămână. Care sunt condițiile

de Giulia Anghel    |    18 Feb 2022   •   10:55
Belgia va permite angajaților să lucreze 4 zile pe săptămână. Care sunt condițiile
Sursa foto: Shutterstock

În cadrul reformelor economice luate de autoritățile belgiene în contextul pandemiei de COVID-19, angajații vor putea să lucreze 4 zile pe săptămână, cu condiția ca ziua de muncă să se prelungească de la 8 la 10 ore. 

Prin urmare, belgienii vor avea dreptul să muncească doar 4 zile într-o săptămână fără reduceri salariale, cu condiția să lucreze mai multe ore pe zi. Angajatorii vor putea însă respinge cererea angajaților pentru o săptămână de muncă redusă, în care vor lucra același număr de ore, dar trebuie să justifice răspunsul în scris. 

Premierul Alexander De Croo a spus că scopul reformelor pe piața muncii, inclusiv noile reguli privind tura de noapte, este de a crea o economie mai dinamică și mai productivă, arată theguardian.com.

„Dacă ne comparăm cu alte state, vom vedea că suntem mult mai puțin dinamici. După doi ani grei, piața muncii a evoluat. Prin acest acord, stabilim reperele pentru o economie mai bună”, a explicat demnitarul.

În Belgia, doar 71,4% dintre persoanele între 20-64 de ani au un loc de muncă, mult sub nivelul din Germania și Țările de Jos. De aceea, coaliția federală din această țară, alcătuită din șapte partide, și-a stabilit obiectivul de a crește la 80% procentul din populația activă care să aibă un serviciu. Acesta este motivul pentru care guvernul încearcă să acorde mai multă libertate angajaților, lucru care nu s-a putut realiza până acum din cauza  asociațiilor oamenilor de afaceri s-au opus reformelor. 

Companiile cu peste 20 de angajați vor trebui acum să ofere personalului opțiunea de a se deconecta de serviciu după terminarea programului de lucru. Asta înseamnă că nu mai sunt obligați să răspundă la telefoanele și mailurile de serviciu între orele 23:00 și 5:00.

Totodată, salariații vor putea să solicite, și să primească un răspuns motivat din partea angajatorilor, dacă doresc să-și modifice programul de lucru de la o săptămână la alta. Este astfel de așteptat să opteze pentru ore de muncă variabile și să-și cunoască programul de lucru cu 7 zile înainte.

Cu toate acestea, în conformitate cu noua legislație a muncii, plata diferită va fi valabilă doar după miezul nopții, față de ora 20.00, în prezent.  „Perioada Covid ne-a forțat să lucrăm într-un mod mai flexibil. Piața muncii a trebuit să se adapteze”, a spus premierul belgian. 

Săptămâna de lucru de 4 zile în alte țări

Săptămâna de lucru de 4 zile a fost testată în Islanda, în perioada 2015-2019, și de atunci a devenit alegerea a 85% din populația activă a țării.

Anul viitor va începe în Scoția o perioadă de probă de 6 luni, în care salariații vor putea alege să muncească 4 zile într-o săptămână. Pentru acest program, vor fi alocate companiilor un sprijin de 10 milioane de lire sterline de la bugetul de stat

Comisarul pentru generațiile viitoare din Țara Galilor, Sophie Howe, a cerut guvernului să ofere această opțiune angajaților din sectorul public.

×