Care au fost veniturile lunare pe gospodărie în primul trimestru din 2020. La cât au ajuns cheltuielile
Veniturile medii lunare pe gospodărie au fost de 5.119 lei în primul trimestru din 2020, din care s-au cheltuit 4.269 de lei, transmite Institutul Naţional de Statistică (INS).
În intervalul ianuarie - martie 2020, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.710 lei lunar/gospodărie, respectiv 1.830 lei/persoană, iar veniturile în natură s-au ridicat la 409 lei lunar/gospodărie adică 159 lei/persoană.
Salariile şi veniturile asociate au fost cea mai importantă sursă de venituri, ceea ce reprezintă 67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor.
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au mai contribuit veniturile din prestaţii sociale (18,9%), veniturile din agricultură (1,3%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%), din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%) şi veniturile în natură (8,0%), contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,7%).
Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).
Cheltuielile pentru investiţii, destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor, de 0,3%.
Potrivit clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I din 2020, în medie, 34,1% din consumul gospodăriilor.
La nivel general, veniturile medii lunare au reprezentat 5.119 lei pentru fiecare gospodărie şi 1.989 lei/persoană.
Cheltuielile s-au ridicat, în medie, la 4.269 lei/lună/gospodărie (1.659 lei/persoană) şi au reprezentat 83,4% din nivelul veniturilor.

Ştiri din .ro
Conferința Europeană a Serviciilor Financiare - ECFS 2021. Digitalizarea, provocare pentru sistemul financiar
Antreprenorii români estimează că 2021 va fi defavorabil afacerilor
Schimbarea domeniului: cum să configurați o adresă web nouă
România are cele mai multe femei manager din UE
Cu cercetarea în moarte clinică, România se decuplează singură de UE
Femeile, grav afectate de munca de acasă. 25% au vrut să renunțe la job
Nuclearelectrica solicită statului român să ajute la construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
A fost desemnat constructorul secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu - Pitești
Exporturile către Japonia au crescut cu 62% datorită Acordului EPA
Costul orar al forţei de muncă, în creştere cu peste 8,69% în trimestrul IV din 2020
CFR alocă peste 22 de milioane de lei pentru reparații feroviare
Alungarea pensionarilor, ultima lovitură dată cercetării din România
