x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Câștigul salarial mediu net a scăzut la 3.044 lei în luna august

Câștigul salarial mediu net a scăzut la 3.044 lei în luna august

08 Oct 2019   •   11:17
Câștigul salarial mediu net a scăzut la 3.044 lei în luna august
Sursa foto: aradon.ro

Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.044 lei în august, cu 2,4% mai mic faţă de luna anterioară, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Salariul brut  s-a situat la 4981 lei, în scădere cu 2,2%. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, unde a ajuns la 6.764 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, de 1.754 lei, arată INS.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna august 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2019 ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). Scăderile au fost cauzate și de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă, când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 14,7%, şi în fabricarea produselor, cu 10,1%.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 7,2%, şi în transporturi pe apă, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de editare, fabricarea băuturilor - între 2% şi 5%.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: salariu mediu