
Există diferențe mari de salarizare între sepciializări, potrivit unei analize publicate de comparatorul de venturi Salario, dezvoltat de platforma de recrutare eJobs.
Medicii români au salarii foarte mari întrucăt profesează și în instituțiile sanitare de stat și în clinicile private. Nivelul de salarizare diferă semnificativ în funcție de specializarea aleasă, de experiența acumulată și de natura instituției sanitare.
Medicina, una dintre cele mai stabile și bine plătite meserii
Analiza indică faptul că un medic câștigă, în medie, un salariu net de circa 8.400 de lei lunar, iar un medic rezident ajunge la un venit mediu de 6.000 de lei.
Însă la personalul medical mediu și auxiliar lucrurile sunt diferite. O asistentă medicală are circa 3.600 de lei net, iar un infirmier cîștigă 3.000 de lei pe lună. Aceste sume pot crește în funcție de vechime, specializări sau sporurile primite pentru activitatea desfășurată în condiții dificile.
"Fiind un domeniu esențial, medicina oferă unele dintre cele mai stabile și bine plătite oportunități de carieră din România. Salariile variază în funcție de specializare, experiență și tipul instituției în care se lucrează. Medicii din mediul privat sau cei cu propriile clinici pot avea venituri considerabil mai mari", explică Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România, potrivit dcnews.ro.
Aceasta atrage atenția și asupra importanței întregului ecosistem medical, nu doar a personalului cu studii superioare.
Care sunt veniturile asistenților medicali
Alături de medici, sistemul se sprijină masiv pe munca asistenților, infirmierilor și a celorlalți angajați auxiliari. În cazul asistenților medicali, salariile pot crește, în funcție de experiență și calificările suplimentare.

"Pe lângă medici, și asistenții medicali, infirmierele și personalul auxiliar joacă un rol crucial în sistemul sanitar. Salariile asistenților medicali ajung în medie de 3.600 de lei net pe lună, iar cu experiență și specializări suplimentare, acestea pot crește. Infirmierele și brancardierii au venituri mai apropiate de salariul minim pe economie, dar pot beneficia de sporuri pentru condiții speciale de muncă", preczează Roxana Drăghici.
În sistemul public de sănătate, venitul lunar poate creștesubstanțial prin ore de gardă, ture de noapte și alte sporuri aferente condițiilor grele de muncă. Deși salariile de bază sunt modeste pentru asistenți, suplimentele financiare fac diferența.