x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cât câștigă românii din Marea Britanie. Studiu internațional comandat de Londra la București: efectul restricțiilor impuse muncitorilor români este INVERS celui urmărit.

Cât câștigă românii din Marea Britanie. Studiu internațional comandat de Londra la București: efectul restricțiilor impuse muncitorilor români este INVERS celui urmărit.

11 Feb 2013   •   13:17
Cât câștigă românii din Marea Britanie. Studiu internațional comandat de Londra la București: efectul restricțiilor impuse muncitorilor români este INVERS celui urmărit.
Susținătorii tezei prelungirii restricțiilor impuse muncitorilor români și bulgari din Marea Britanie mai primesc o lovitură. Conform unui studiu comandat de Ambasada Marii Britanii la București și efectuat de ASCI - Agenția Internațională pentru Informații din Țările de Origine (ale migranților din Marea Britanie – n.r.) restricțiile îi forțează pe români și bulgari să intre pe piața neagră a muncii, să își aducă și rudele și să rămână mai mult în Marea Britanie. Astfel, se obține exact efectul advers celui urmărit.
Studiul nu a fost dat, oficial, publicității, fiind obținut, totuși, de The Observer.
Românii și bulgarii migrează în căutarea unor job-uri care să îi ajute să ajungă la un standard de viață acceptabil. Cei mai mulți ar rămâne în țările lor, dacă acolo ar putea trăi decent. Ei chiar se întorc în țările de origine, după ce câștigă suficient pentru a-și asigura viitorul. Dar, restricțiile impuse le diminuează șansele de prosperitate, arată studiul, citat de The Guardian.
În prezent, dintre români și bulgari, doar anumite categorii de muncitori foarte calificați și de necalificați pentru agricultură au drept legal de muncă în Marea Britanie.
În medie, românii își propun să economisească 85.000 de lire (100.000 de euro) înainte de a se întoarce în țară, arată studiul. 68% dintre cei intervievați au declarat că reușesc să economisească, în medie, 945 de lire pe lună. Aceasta înseamnă că ar avea nevoie de 7 ani și jumătate petrecuți în insule, înainte de întoarcerea în România.
Nicolaas de Zwager, directorul ASCI, a declarat că studiul spulberă mitul românilor atrași de „paradisul” britanic, al căror scop este să se stabilească acolo și să trimită bani acasă. „Trebuie să începem să discutăm cum putem să-i ajutăm pe migranți să își atingă țintele financiare, pentru a se putea întoarce acasă. Așa vei avea migrație de succes, care ajută la dezoltarea României și pune capăt migrației pe termen lung în Marea Britanie”, susține Zwager.

×