Astfel că o soluție este cumpărarea de vechime în muncă. Dacă o persoană vrea să-şi cumpere o lună de vechime în muncă, se calculează 25% contribuția la pensii, împărțit la salariul minim, de 3.000 lei, și rezultă 750 lei pe lună. Înmulțit cu 12 luni, înseamnă că un român va trebui să plătească 9.000 de lei pentru un an.
"Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot să vă spun din practică, faptul că avem și salarii mult mai mari la care se asigură viitorii pensionari.
Obligatoriu este să se asigure la o sumă minimă, respectiv la salariul minim pe economie.
Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.
Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei.
Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă.
Această ordonanță 163 își încetează aplicativitatea la 31 august anul acesta", a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, la Antena 3 CNN.
Cât costă un an de vechime în muncă