x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cât muncesc românii pentru a-și permite un meniu de 35 de lei la prânz

Cât muncesc românii pentru a-și permite un meniu de 35 de lei la prânz

de Redacția Jurnalul    |    21 Iul 2023   •   18:45
Cât muncesc românii pentru a-și permite un meniu de 35 de lei la prânz

Deși muncesc mult, majoritatea românilor nu-și permit să cumpere un meniu de prânz, potrivit unui studiu realizat de Bookingham.

Nu mulți români își pot cumpăra masa de prânz: Un IT-ist lucrează 36 de minute pentru a și-o permite | Un educator lucrează la fel de mult ca un șofer de taxi

Unii români ajung să muncească şi două ore ca să îşi permită să cumpere un meniu de prânz de numai 35 de lei. Așa reiese dintr-un studiu recent care a vrut să arate cât de puţin câştigă un angajat pe oră şi cât de mult trebuie să lucreze ca să poată mânca.

Astfel că unii angajați trebuie să muncească circa două ore pentru un prânz care costă 35 de lei. 

Un judecător are nevoie de numai 30 de minute de muncă dar și 7 ani de studii după terminarea liceului. Și un medic rezident trebuie să lucreze tot jumătate de oră, duppă 6 ani de facultate, un profesor o oră și jumătate, la fel ca un fermieri.  Un programator lucrează 36 de minute pentru masa de prânz, iar studiile superioare durează 3-5 ani. 

Poate cei mai favorizați sunt persoanele cu pensii speciale, de circa 14.500 de lei lunar, și care au nevoie, teoretic, de numai 24 de minute de muncă. Însă pensionarii obișnuiți au un venit lunar mediu de 1.775 de lei și le trebuie 3,12 ore pentru a-și permite să mănânce la prânz. 

Spre coada clasamentului se află chelnerul, care câștigă circa 2.800 de lei pe lună și trebuie astfel să muncească două ore pentru meniul zilei. 

Analiza mai arată că România se află în primele 5 state europene unde se muncește mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. Anul trecut, românii au lucrat în medie 39,7 ore/săptămână, iar cel mai puțin au muncit danezii și germanii, cu 34,6 ore lucrate.

Meniu de prânz

×
Subiecte în articol: pranz meniu romani munca