La sfârşit de an, până şi multinaţionalele cu reguli severe sunt cuprinse de efervescenţa Sărbătorilor. Organizează petreceri tematice, oferă prime sau cadouri pentru angajaţi. Chiar și la vremuri de criză s-au căutat soluții pentru a nu lăsa Sărbătorile să treacă fără a fi marcate. Totul are în spate raţiuni de business – companiile au înţeles că un angajat care se simte apreciat şi recompensat este mai loial şi mai eficient. Aşa că, în luna decembrie, angajatorul devine Moş Crăciun.
În multinaţionale şi în companiile mari, în general, este o regulă clară: termenele de predare sunt strânse, lista de sarcini lungă, iar ziua de lucru poate ajunge să aibă şi 12 ore . La fel de riguroase sunt însă şi politicile de recompensare financiară a angajaţilor.
Salariul creşte după un plan clar, cei mai performanţi angajați primesc întotdeauna prime, iar de Sărbători Moş Crăciun vine şi la serviciu . Este o convenţie acceptată în consens, asupra căreia nu au loc dezbateri de principiu şi care a intrat, în cazul multor companii, într-o stare de normalitate de ani buni. Este drept că au fost şi situații, nu puţine, în care reducerile de cheltuieli s-au răsfrânt şi asupra bugetelor pentru prime şi beneficii, astfel încât numărul angajaţilor care de Sărbători nu primesc nimic în plus la salariu a devenit majoritar. „Conform studiului salarial şi de beneficii PayWell, derulat de PwC în acest an, evoluţia bonusurilor fixe oferite angajaţilor cu ocazia Crăciunului a înregistrat o scădere faţă de 2011 , cu un sfert din companii oferind prime de Crăciun în 2012, faţă de 40% din companii în 2011”, spune Horaţiu Cocheci, senior manager şi liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane, la PwC România.
Acelaşi studiu susţine că mai mult de o treime, adică 34% din companiile participante oferă prime fixe, independente de performanţa individuală sau de performanţa companiei, tuturor angajaţilor, iar cel mai frecvent oferite prime fixe sunt cele de Crăciun.
Citeste AICI despre cum recompensează companiile angajaţii
Citeste si
Băncile, îngenunchiate? Românii cu credite scapă de comisioanele abuzive
Cele 10 tari care stau pe mormane de aur
Cele mai bune dobânzi pentru economiile în euro
19 clauze abuzive din contractele bancare
Unde trebuie să lucrezi ca să primeşti o majorare de salariu