Reprezentanții sindicatului spun că trebuie modificată Ordonanța 115/2023.
„Odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescută de la 200 la 300 de lei şi suma deductibilă, pentru care angajatorul nu plăteşte taxe şi contribuţii sociale. Pentru a beneficia de această sumă neimpozabilă, legislaţia actuală prevede ca venitul brut realizat din salarii şi beneficii asimilate salariilor să nu depăşească pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii de care nu mai rămâne foarte mult loc fără o actualizare a plafonului se numără şi tichetele de masă”, au transmis, marţi, reprezentanţii Cartel ALFA.
„Este de salutat decizia Guvernului de a mări salariul minim pe economie într-o perioadă foarte dificilă, în care angajaţii plătiţi cu salariul minim sunt cei mai afectaţi”, spun aceștia
„Măsura luată prin Ordonanţă de Urgenţă 59/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum şi majorarea la 300 de lei/lună a sumei neimpozabile şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul a impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale obligatorii reprezintă cu adevărat un ajutor necesar, deşi perturbă motivarea în salariile brute de până la 4.200 lei (care vor avea pe net mai putin decat cei de la salariul minim). Atragem însă atenţia Guvernului că există o necorelare privind aceste majorări şi menţinerea în legislaţie a pragului de 4.000 de lei care condiţionează deductibilitatea fiscală a taxelor şi contribuţiilor sociale.
Fără actualizarea acestui prag, în final vom avea paradoxul ca tocmai salariaţii cu venituri mici să fie cei privaţi de alte beneficii asimilate salariilor”, au mai transmis sindialiştii.
„Nu doar că angajaţii nu ar primi un sprijin real, dar calculele noastre arată că se poate ajunge chiar la scăderea venitului net”, precizează aceștia.
„De exemplu, un angajat care acum este plătit cu salariul minim pe economie şi primeşte tichete de masă câştigă o sumă totală netă cu 63 de lei mai mare faţă de un angajat care din iulie va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei, dar la care se mai pot adăuga maximum 300 de lei pentru alte beneficii de natura sporurilor, indemnizaţiilor, beneficiilor extrasalariale etc, astfel încât pragul de 4.000 lei să nu fie depăşit”, a mai transmis sursa citată.
Cartel ALFA solicită decidenţilor actualizarea în mod corespunzător a alineatului (1) litera b), articolul LXXIII din Ordonanţa de Urgenţă 115/2023, pentru ca măsurile binevenite incluse în Ordonanţa de Urgenţă 59/2024 să îşi poată atinge efectele dorite, arată sindicaliştii, potrivit Antena3 CNN.