x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cipru, paradisul muncitorilor români

Cipru, paradisul muncitorilor români

de Diana Scarlat    |    26 Noi 2010   •   11:17
Cipru, paradisul muncitorilor români
Sursa foto: Diana Scarlat/

139416-sdc153752.jpgSute de români zboară zilnic spre Cipru, iar mulţi dintre ei îşi găsesc imediat de lucru, pe salarii de 700-800 de euro. Un venit mare, comparativ cu cel din România, însă destul de nesatisfăcător dacă ne gândim că un apartament cu două camere se închiriază cu 400 de euro pe lună, la care se mai adaugă şi alte cheltuieli. Însă un cuplu îşi poate permite lejer să trăiască decent din două salarii, iar românii care se duc să muncească în Cipru pleacă de obicei în familie, împărţind chiria şi celelalte cheltuieli măcar până reuşesc să-şi găsească un job mai bun. Datele oficiale ale Guvernului arată că sunt peste 10.000 de români care lucrează în Cipru, însă numărul lor este mult mai mare şi în continuă creştere.

„Cel mai mic salariu la noi este de 870 de euro pe lună. Sunt foarte mulţi muncitori care vor să muncească în Cipru, pentru că veniturile de aici sunt mult mai mari decât salariul mediu pe economie din România”, spune Myroula Pitsillou, de la Ortdhodoxu LTD, companie care deţine atât agenţie de recrutări în Cipru, cât şi agenţie de turism.

Cei mai mulţi români care au început în ultimii trei ani munca pe insulă se consideră norocoşi pentru că şi-au găsit foarte repede un job şi salariile sunt foarte bune, în special în staţiunile de pe malul Mediteranei, Limasol, Larnaca sau Ayia Napa. „Am venit aici acum trei ani, la invitaţia unui prieten, iar la trei ore după ce a aterizat avionul mi-am şi găsit de lucru. Pur şi simplu ne-am dus să mâncăm la un KFC, am întrebat dacă au nevoie de oameni şi mi s-a spus că pot să încep munca în seara aceea, de la ora şapte. Era ora patru când am ajuns acolo”, spune Cosmin Ionescu. El a început să lucreze ca ajutor de bucătar, apoi şi-a luat permisul de muncă şi s-a angajat, după puţin timp, ca sistent turistic la agenţia Ortdhodoxu.

La fel de mulţumite sunt şi cele cinci femei care au ajuns în zona muntoasă a Ciprului, la popasul de la Prodromos, unde au avut norocul de a găsi un loc de muncă plătit cu 700 de euro pe lună, firma asigurându-le cazarea şi masa. „Am venit din aprilie şi acum am adus-o şi pe fiică-mea, de două săptămâni. O să lucreze aici, cu mine, de săptămâna viitoare, că am lăsat-o să se mai odihnească puţin”, ne-a mărturisit una dintre debarasatoarele restaurantului.

Turismul în Cipru nu este sezonier, datorită climei. „La sfârşitul lunii noiembrie pot fi temperaturi de peste 30 de grade Celsius la soare, aşa cum se întâmplă acum. Pe noi ne avantajează foarte mult clima insulei, deoarece putem vinde sejururi în extrasezon mai bune din toate punctele de vedere decât cele pe litoralul românesc în sezon, iar marele avantaj al turistului român care merge în vacanţă în Cipru este că poate găsi acolo oriunde pe cineva care vorbeşte româneşte. Sunt turişti care nu vorbesc limba engleză sau greaca, limba oficială a insulei, iar în Cipru se simt mult mai bine, chiar dacă nu vin cu grupuri de români, pentru că au cu cine să comunice, orice probleme ar avea”, explică Oana Dănilă, directoarea agenţiei de turism Fast Travel, partenera companiei greceşti Ortdhodoxu.

×
Subiecte în articol: cariera piata muncii