Astfel, statisticile despre numărul de salariaţi de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că numărul angajaţilor a scăzut în 20 de sectoare de activitate în noiembrie 2022 faţă de aceeaşi lună din anul precedent.
Totuşi, numărul total de salariaţi a crescut de la 5 milioane la 5,08 milioane în acelaşi interval.
„Inflaţia, scăderea consumului, costurile energiei, blocarea pieţelor ruse şi ucrainene ori dificultăţile din companiile-mamă din alte ţări (inclusiv pentru companiile din IT) sunt tot atâţia factori declanşatori pentru aceste scăderi. Şi presiunea pe creşterea salariilor este un element de îngrijorare şi provine atât din mărirea salariului minim pe economie, cât şi din aşteptarea ca noile creşteri salariale să acopere inflaţia. Primim semnale din surse diferite despre încetinirea recrutărilor, ba chiar despre îngheţarea lor. Estimativ, timp de cel puţin şase luni din acest an angajatorii vor fi mai prudenţi în a-şi mări efectivele”, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.
Cele mai mari scăderi de personal se văd în fabricile de mobilă, unde numărul salariaţilor a scăzut cu 2.800 de persoane în noiembrie 2022 faţă de noiembrie 2021.
În top trei scăderi au fost şi fabricile de îmbrăcăminte, cu o scădere de 2.600 de salariaţi, şi fabricile de produse textile, cu o scădere de 1.200 de salariaţi în noiembrie 2022 faţă de noiembrie 2021.
(sursa: Mediafax)