x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Confederația Patronală Concordia: Mediul de afaceri cere stabilitatea sistemului fiscal

Confederația Patronală Concordia: Mediul de afaceri cere stabilitatea sistemului fiscal

11 Noi 2021   •   10:00
Confederația Patronală Concordia: Mediul de afaceri cere stabilitatea sistemului fiscal

Discuțiile din ultimele zile despre schimbări importante ale sistemului de taxare și creșterea fiscalității din România nu sunt deloc binevenite, în opinia membrilor Confederației Patronale Concordia.

Salariații și companiile se confruntă deja cu imense dificultăți venite din degradarea lanțurilor de aprovizionare, disponibilitatea forței de muncă și greutățile economice fără precedent generate de pandemia COVID-19. În acest climat de impredictibilitate accentuată, ultimul lucru de care avem nevoie este o necunoscută în plus, care poate cauza probleme semnificative. Ne dorim ca partidele politice să țină cont de aceste elemente în negocierile dintre ele, arată un comunicat aal confederației.

Concordia crede că sistemul fiscal din România este departe de a fi perfect, dar își dorește un dialog așezat, care să pornească de la niște idei structurate și o analiză serioasă a posibilului impact. „Această propunere ar trebui apoi urmată de discuții de profunzime cu fiecare sector important al economiei pentru a înțelege și mai bine efectele, urmat de alte propuneri și runde de discuții. Mai mult, orice se agreează ca parte a dialogului social din care fac parte toate sectoarele economice, ar trebui să intre în vigoare abia în anul următor și la minimum șase luni de la adoptare, pentru a sigura predictibilitatea atât de necesară.

Înțelegem nevoia statului de a finanța cheltuieli în creștere inclusiv din cauza pandemiei, dar considerăm în continuare că există zone gri și negre ale economiei din care se pot colecta sume suplimentare de bani, prin digitalizarea și întărirea ANAF sau a Inspecției Muncii, acolo unde vorbim de munca la negru. De asemenea, vedem zone unde banii publici sunt alocați cu lejeritate și nu sunt cheltuiți cu foarte multă eficiență. Doar după ce aceste canale vor fi fost epuizate credem că se poate discuta despre o posibilă creștere a fiscalității și doar după ce economia va apuca să primească o gură de oxigen ulterior diminuării efectelor pandemiei”, arată documentul.

Membrii Concordia cred că intenția de a-i taxa pe cei care plătesc deja este incorectă, atâta timp cât există zone negre sau complet nefiscalizate ale economiei, iar asta ar descuraja atât angajații, cât și angajatorii din România.

Confederația Patronală Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, cu o contribuție de peste 26% din în PIB și un total de peste 330.000 de angajați în aproape 2.000 de firme mari și mici, cu capital autohton și străin.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: salariaţi