x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Conflicte - Colegi buni, colegi rai

Conflicte - Colegi buni, colegi rai

de Catalin Pruteanu    |    07 Oct 2006   •   00:00
Conflicte - Colegi buni, colegi rai

Problema "colegilor buni" si a "colegilor rai" face parte din faptul cotidian al fiecarei companii. De cele mai multe ori insa, problema este doar una de comunicare, care poate fi rezolvata prin discutii sincere. Un lucru este clar: o atmosfera ostila scade eficienta angajatilor.

Intr-un e-mail trimis pe adresa redactiei in urma cu doua saptamani, un cititor ne-a povestit ca la toate cele patru locuri de munca pe care le-a avut a intampinat aceeasi problema: lipsa de colegialitate a celor cu care era nevoit sa-si imparta biroul. "Erau pur si simplu ostili unul cu altul, erau niste colegi rai", scria el. Cititorul nostru ne-a motivat ostilitatea colegilor sai prin lipsuri de caracter si de educatie. Asa ca, in incercarea de a afla ce sunt "colegii buni" si cu ce se deosebesc ei de "colegii rai", am decis sa intrebam un specialist.

Nu exista colegi buni sau rai, ci exista modul in care noi simtim si ne raportam la unul sau la alt coleg. Modul in care noi putem sau nu reactiona la diferite persoane confera caracteristica de bun sau rau, ne-a spus psihologul Stefania D. Nita, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie - Bucuresti. "Cand spunem «X sau Y este rau/bun», spunem de fapt «cu X coleg ma inteleg, imi este simpatic si pot colabora bine cu el/cu Y nu ma inteleg deloc, imi este greu sa colaborez, este rau»", afirma Stefania D. Nita. Si pentru ca si relatiile de la serviciu se bazeaza pe sentimente de simpatie sau antipatie, colaborarea cu colegii care ne sunt simpatici este deschisa si eficienta.

PENTRU MANAGERI. Una dintre datoriile cele mai importante pe care le au managerii este de a tine cont daca unii subordonati sunt considerati colegi buni sau rai, ne spune psihologul. "A sti ce se intampla in cadrul relatiilor dintre angajati este un prim pas spre a lua masurile necesare pentru remedierea conflictelor din cadrul firmei", spune Stefania D. Nita, pentru ca distinctia dintre colegii buni si cei rai duce la crearea unor disensiuni care, lasate fara interventii de remediere, se transforma in "bisericute", iar mai departe in dispute, sabotari. Iar relatiile tensionate, ne spune psihologul, duc la scaderea randamentului si a eficientei, sarcinile de serviciu devenind "corvoade greu de dus". Un mediu incarcat de stari de antipatie si carcoteala nu va creea o atmosfera propice desfasurarii unei activitati productive nici pentru persoanele implicate in astfel de dispute, nici pentru firma in ansamblul ei.

OAIA NEAGRA. Am intrebat-o pe Stefania D. Nita daca este adevarat ca in toate birourile exista o "oaie neagra", dar psihologul ne-a explicat ca sunt locuri de munca unde "oaia neagra" nu mai exista, acestea fiind grupurile in care rolurile sunt clar stabilite, unde exista comunicare si intre colegi, si intre manageri si angajati. "«Oaia neagra» si tensiunile se produc acolo unde exista lucruri nespuse, unde comunicarea este deteriorata", crede Stefania D. Nita.

Psihologul ne-a enumerat cateva calitati de care da, de obicei, dovada un "coleg bun": "Persoanele care au disponibilitate de a asculta fara sa-si intrerupa interlocutorul si fara a «tine mortis» sa-si impuna punctul de vedere; persoanele care reusesc sa comunice in mod deschis si direct despre problemele legate de serviciu, persoanele care au disponibilitatea de a veni in ajutorul celorlalti si care pot merge la randul lor sa ceara ajutorul celorlalti, persoanele care pot raspunde avand zambetul pe buze spunand din cand in cand o gluma si raspunzand la glumele celorlalti sunt persoane care pot intra in randul «colegilor buni». Sunt persoane care aduc in jurul lor o stare de destindere necesara unei functionari fluide, netensionate in activitatea de zi cu zi". In extrema cealalta se situeaza, potrivit Stefaniei D. Nita: persoanele retrase, cu tendinte spre izolare si indeplinirea sarcinilor de "unul singur", persoanele putin dispuse sa vina cu raspunsuri sau in intampinarea rezolvarii anumitor cereri venite dinspre colegi, persoanele care gasesc ceva de comentat cu privire la ce se intampla in jur, persoanele care incearca sa isi impuna parerea cu orice pret sau cele care se aventureaza sa dea "sfaturi" sunt incadrate si catalogate ca fiind "colegi rai".
SOLUTII PENTRU AMELIORAREA TENSIUNILOR
Potrivit psihologului Stefania D. Nita, solutiile iesirii din crizele "colegi buni-colegi rai" sunt deschiderea unui canal de comunicare blocat. "A vorbi despre ceea ce simte, despre ceea ce nu intelege, a intreba si a cere raspunsuri legate de ostilitatea celorlalti este un pas important in ameliorarea tensiunilor. Atat timp cat nu se vorbeste despre starea creata nu se pot gasi nici solutii pentru remediere. Este important sa nu se uite ca de cele mai multe ori ostilitatea celorlalti vine din nemultumirea, ambitia si dorinta de evidentiere pe care acestia o au si nicidecum nu este indreptata la modul personal catre una sau alta persoana", spune psihologul.
×
Subiecte în articol: cariera persoanele colegi niţă buni