Costul orar al forţei de muncă în trimestrul al doilea al anului a înregistrat o creştere de 11,47% faţă de perioada precedentă şi de 16,11% faţă de acelaşi interval din 2020. Acest lucru a fost determinat de întreruperea activităţii din cauza pandemiei de coronavirus, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).
Costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul de zilele lucrătoare, a crescut în toate activităţile economice, comparativ cu trimestrul anterior.
Acestea au fost determinate de întreruperea/încetarea activităţii economice, prin diminuarea timpului efectiv lucrat, dar şi prin reducerea cheltuielilor directe salariale cu forţa de muncă, provocate de intrarea în şomaj tehnic a multor agenţi economici şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici pe durata stării de urgenţă/alertă.
Cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă s-a înregistrat la hoteluri şi restaurante - 74,09%, activităţi de spectacole, culturale şi recreative - 30,01%.
Acestea au fost cele mai afectate de întreruperea/încetarea activităţii agenţilor economici ca urmare a instituirii stării de urgenţă/alertă.
Cheltuielile totale cu forţa de muncă din hoteluri şi restaurante au scăzut comparativ cu trimestrul precedent, dar reducerea timpului efectiv lucrat a fost mult mai accentuată, determinând evoluţia crescătoare a costului orar al forţei de muncă.
Cea mai redusă creştere a costului orar al forţei de muncă s-a înregistrat în construcţii - 3,85%.
Creşterea componentei cheltuielilor directe salariale cu forţa de muncă a fost 11,58%, iar cea a cheltuielilor indirecte non-salariale a fost de 9,04%.