Ministerul de Finanţe vrea să înființeze câteva zeci de mii de locuri de muncă, încercând să convingă microfirmele fără sala¬riaţi să angajeze unul sau doi. Un sistem de cote de impozitare diferenţiat, în funcţie de numărul de angajați, va fi votat mâine de Guvern. Însă, calculele arată că oferta este rentabilă numai pentru antreprenorii care au afaceri lunare de peste 30.000 de euro.
Microîntreprinderile vor avea parte de un nou regim fiscal de anul următor, care va fi votat mâine de Guvern. Vor plăti un impozit pe cifra de afaceri cuprins între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa anga¬jaţilor. Patronii care-şi vor lua un angajat cu normă întreagă vor plăti o cotă de impozitare de 2% din cifra de afaceri, iar cei care-şi vor lua doi vor plăti numai 1%. Cei care nu vor ţine cont de propunere vor achita ca şi până acum 3%.
Măsura celor de la Finanţe nu este în avantajul firmelor foarte mici având în vedere că, pentru un angajat cu salariul minim brut de 1.050 de lei, angajatorii trebuie să aloce 1.293 de lei, lunar. Această sumă include atât remuneraţia brută care trebuie plătită angajatului, cât şi taxele şi contribuţiile ce trebuie date la stat. Deci, calculele arată că măsura devine rentabilă pentru afaceri lunare de peste 129.300 de lei, circa 30.000 de euro, sumă care acoperă cheltu¬ielile cu angajatul, respectiv 1.293 de lei brut, lunar.
Plafon majorat la 100.000 de euro
Guvernul a hotârât să majoreze şi plafonul până la care o firmă se va putea înscrie ca microîntreprindere de la 65.000 de euro, cât este acum, la 100.000 că vrea să crească numărul firmelor care au angajaţi. În România există circa 116.000 de firme înregistrate la Ministerul Finanţelor care fac afaceri fără niciun salariat. „Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerţului alimentar, în HORECA, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte şi magazine tip consignaţie”, spun analiştii de la KeysFin. Însă sunt şi firme mari cu afaceri de milide euro, din 2016. Şi asta pentru oane de lei care nu au angajaţi, preferă să lucreze cu colabora¬tori. Multe participă la licitații și apoi subcontractează proiectele către alte firme. ¬
Impozit pe dividende: 5%
O altă măsură care va fi aprobată mâine de Guvern este reducerea impozitului pe divi¬dende, de la 16% la 5%, înce¬pând cu dividendele aferente anului 2015 plătite în 2016. Impactul acestei măsuri calculat de Ministerul de Finanţe este estimat la 1,3 şi 1,5 miliarde de lei. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat că suma va fi compensată din plăţile efec¬tuate de cei care vor beneficia de amnistia fiscală până la finalul lunii martie 2016. „Se vor aduna în plus la buget peste 1,3 miliarde de lei“, s spus Teodorovici. Reducerea la 5% a impozitului pe dividende a fost cerută în nenumărate rânduri de mediul de afaceri.