x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cum alegi un workstation pentru biroul de acasă?

Cum alegi un workstation pentru biroul de acasă?

11 Aug 2021   •   10:50
Cum alegi un workstation pentru biroul de acasă?
Sursa foto: Sursă foto: https://pixabay.com/photos/laptop-workspace-desk-workstation-336378/

Telemunca, munca remote sau work from home sunt idei întâlnite și folosite din ce în mai mai des în rândul populației. Există mari șanse ca biroul tău să se fi mutat deja la tine acasă, așa că ai fost nevoit să-ți rezervi un spațiu special pentru programul de la job.

 

Și totuși, munca de acasă presupune să respecți în continuare termenele limită și rezolvarea tuturor sarcinilor de muncă, așa că este important să ai un sistem portabil și performant pentru toate activitățile!

 

Dacă vrei să știi cum poți alege un laptop tip workstation pentru biroul de acasă, ce caracteristici trebuie să aibă și pentru ce programe și sarcini poate fi acesta folosit, atunci vezi lista următoare cu informații!

 

Ce este un laptop workstation?

Laptopul de tip workstation este specializat pentru domeniul business, în special pentru programele și aplicațiile ce consumă multe resurse, precum cele destinate editării media, arhitectură, design, server, programare IT sau chiar pentru jocurile video din noile generații. Un workstation performant va avea CPU și GPU puternice, alături de RAM și capacitate de stocare mare.

 

Criterii pentru achiziționarea unui laptop workstation

Caracteristicile tehnice

Procesorul, cunoscut și sub denumirea de chipset, este componenta-creier a laptopului workstation. Acesta are scopul de a îmbunătăți viteza, timpul de răspuns și modul în care funcționează dispozitivul. Printre cele mai noi modele de procesor sunt Intel Core i7 și i9 sau AMD din colecția Ryzen.

 

Placa video trebuie să fie la fel de puternică precum procesorul pentru ca întreg sistemul calculatorului tău portabil să se afle în echilibru. Printre producătorii de top pentru plăci grafice se numără Nvidia, AMD și Intel.

 

Memoria RAM permite laptopului workstation să funcționeze corespunzător, fiind ideal pentru activitățile multitasking. Pentru un dispozitiv performant, ai nevoie de o capacitate mai mare de RAM, un minim pornind de la 8 GB, până la 64 GB RAM. Poți opta pentru RAM de la Kingston, Samsung, Sycron sau Kingmax.

 

Hard disk-ul salvează și depozitează, în principal, toate fișierele pe care vrei să le păstrezi: de la poze, filme, muzică, documente la fișiere cache sau kituri de instalare. Un workstation performant are SSD și slot liber pentru HDD, în cazul în care îți dorești mai mult spațiu de stocare.

 

Ecranul laptopului workstation

Există laptopuri ușoare și de dimensiuni mici și dispozitive de dimensiuni mai mari, însă cu o greutate pe măsură. Când vine vorba de diagonală, cel mai important lucru este să te simți tu comod cu mărimea acestuia, pe când pentru o rezoluție performantă este recomandat un ecran Full HD, Ultra HD, cu rată de refresh bună, timp de răspuns mic, opțiuni anti-glare și câmp vizual extins.

 

Autonomia bateriei

Chiar și prin telemuncă există nevoia unui calculator portabil ce poate rămâne aprins fără o sursă de curent. De exemplu, dacă lucrezi la un proiect și se întrerupe curentul, atunci cu siguranță îți vei dori un aparat cu autonomie mare, altfel există posibilitatea să nu apuci să salvezi. Totodată, poate într-o zi vrei să lucrezi de la o cafenea sau chiar să iei workstationul cu tine în vacanță; deci vei avea nevoie de un laptop cu autonomie mare.

 

Prețul unui workstation

Orice tip de laptop variază ca preț în funcție de componentele tehnice, durabilitatea împotriva șocurilor și transportului, dar chiar și a sistemului de operare pe care-l folosește. Este necesar să îți rezervi un buget special pentru cumpărarea unui dispozitiv modern și performant. Chiar dacă vei simți că vei plăti mai mult, vei observa în timp că device-ul a fost o investiție bună!

 

Un workstation competent trebuie să ducă la bun sfârșit toate activitățile și task-urile tale. Consultă-te cu un prieten, cu o echipă cu specialitate în domeniu sau cu personalul din magazin pentru a te ajuta să alegi workstation-ul pentru biroul tău de acasă.

 

×