x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cursuri pentru formatorii viitorilor profesionişti

Cursuri pentru formatorii viitorilor profesionişti

de Diana Scarlat    |    19 Noi 2010   •   17:05
Cursuri pentru formatorii viitorilor profesionişti
Sursa foto: /Thinkstock

138389-thinkstock78291418.jpgCursurile de pregătire pentru un viitor formator al persoanelor adulte poate fi făcut la un centru autorizat, costurile ridicându-se până la 1.000 de lei, dar există şi alternativa cursurilor gratuite, oferite de Centrul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor (CNFPA), implementat printr-un proiect cu finanţare europeană. De ce este nevoie şi chiar este prevăzut prin lege un curs special pentru cei care îi introduc pe adulţi în secretele unei meserii? Specialiştii au ajuns la concluzia că metodele folosite la şcoală nu dau rezultate în cazul cursurilor de perfecţionare sau de specializare a adulţilor, iar formatorii trebuie să ştie cum să predea la acest nivel.

„Noi folosim doi termeni: formatorul este echivalentul profesorului, iar furnizorul este cel care formeză oameni. Pentru ca cineva să devină formator trebuie să aibă cel puţin trei ani vechime în domeniul în care va activa şi să facă un curs de perfecţionare pentru a putea să predea adulţilor. La noi este un curs de 60 de ore, un curs de perfecţionare, nu de calificare, pentru că cel care îl urmează primeşte nişte competenţe în plus. În acest moment pot deveni fromatori fără acest curs doar profesorii care sunt la catedră, însă nu este vorba despre pedagogie, ci despre o altă ştiinţă, numită andragfogie, pe care trebuie să o cunoască viitorii formatori ai persoanelor adulte”, explică Felicia Zarojanu, managerul proiectului „Dezvoltarea resurselor umane în sistemul de formare profesională continuă prin dezvoltarea şi susţinerea de programe pentru formarea şi perfecţionarea formatorilor furnizorilor publici şi privaţi de formare profesională continuă, în scopul creşterii calităţii şi alinierii la cerinţele legislaţiei în acest domeniu (FPC-FORMATOR)”, al CNFPA. Proiectul are o perioadă de implementare de trei ani, octombrie 2009 – septembrie 2012, valoarea totală fiind de 18.446.189 lei, dintre care 98% sunt bani de la Fondul Social European (FSE).

Acest proiect a fost iniţiat cu scopul de a asigura ca­li­tate la nivelul sistemului de Formare Profesională Co­ntinuă (FPC) prin dezvoltarea şi furnizarea de progra­me de instruire „blended learning”. De cursurile oferite prin intermediul CNFPA pot beneficia 1.240 de persoane, iar de e-Learning, 1.760 de persoane, din rândul personalului furnizorilor publici şi privaţi de FPC. 

Proiectul presupune 62 de sesiuni de formare organizate şi desfăşurate în cele opt centre regionale CNFPA, urmărindu-se reducerea deficitului de personal calificat în activitatea de formare, cu competenţe specifice conforme cu standardul ocupaţional de „Formator”, personal care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de formare profesională continuă (furnizori de formare profesională continuă), în concordanţă cu OG 129/2000, personal care cunoaşte sistemul naţional de FPC şi, în cele mai multe cazuri, este ataşat de acesta.

×
Subiecte în articol: piata muncii