Angajaţi full time şi plătiţi să înveţe fără a avea nevoie de experienţă anterioară, ci doar de voinţă. În lipsă de forţă de muncă recrutată de-a gata de pe piaţa românească a resurselor umane, tot mai multe companii scot bani pentru angajarea persoanelor fără experienţă pe care le instruiesc pentru un anumit job.
Programe - Şansa de a învăţa după absolvire
Angajaţi full time şi plătiţi să înveţe fără a avea nevoie de experienţă anterioară, ci doar de voinţă. În lipsă de forţă de muncă recrutată de-a gata de pe piaţa românească a resurselor umane, tot mai multe companii scot bani pentru angajarea persoanelor fără experienţă pe care le instruiesc pentru un anumit job. Noului angajat i se spune “trainee” (în jargonul “romglez” de multinaţională înseamnă o persoană care trece printr-un proces de învăţare sau, pur şi simplu, începător, debutant sau ucenic), iar perioada de “training” durează de obicei de la cîteva săptămîni pînă chiar la un an, timp în care proaspătul angajat e plătit să înveţe. Acesta e şi motivul pentru care, în această perioadă de instruire, proaspătul angajat învaţă chiar la locul de muncă, dar cariera viitoare în companie depinde de calificările pe care trebuie să le stăpînească la finalul programului. În tot timpul alocat învăţării, trainee-ul nu e singur, ci e supravegheat de o persoană special desemnată să-l instruiască.
Vechime. Metoda a fost introdusă de companiile multinaţionale, dar e adoptată tot mai mult şi de firmele autohtone, silite, în lipsa forţei de muncă necesare, să investească tot mai mult în instruirea capitalului uman. Acest procedeu de recrutare are o aplicabilitate atît de mare în Occident, încît în unele state americane este reglementat legal în diverse nomenclatoare ale ocupaţiilor.