x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Gala Studenţilor Români din Străinătate

Gala Studenţilor Români din Străinătate

de Diana Scarlat    |    14 Ian 2011   •   01:20
Gala Studenţilor Români din Străinătate
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

146458-dm-20110107091531003.jpgCei mai buni tineri români care studiază în străinătate sunt greu de primit pe piaţa forţei de muncă din Româ­nia, iar asta ştiu atât ei, cât şi cei care şi-ar dori ca ei să se întoarcă în ţară. Cu oca­zia Galei Ligii Stu­den­ţilor Români din Străi­nătate (LSRS), ajunse la cea de-a doua ediţie anul acesta, atât politicienii invitaţi, cât şi preşedintele Academiei Române i-au sfătuit să se aştepte la adversitatea ce­lor care au ajuns în anumite funcţii de conducere în ţară, pentru că foarte mulţi dintre ei se tem de concurenţă.

 „Academia Română ar fi cea mai interesată ca în ţa­ră să se întoarcă tineri cu o expertiză bogată, câş­tigată în mulţi ani de experienţă. Dar trebuie să fim rea­lişti: să nu vă aşteptaţi să fiţi primiţi întotdeauna cu braţele deschise, pentru că vor fi oameni care vor ve­dea o concurenţă în dumneavoastră. Probabil mediul de afaceri va fi mult mai primitor cu dumneavoastră. Din păcate, vorbim mult şi facem puţin pentru cei care vor să se întoarcă în ţară”, a spus preşedintele Aca­de­miei Române, Ionel Haiduc, după gala de premiere. Eve­nimentul a avut loc joi, 7 ianuarie, la Palatul Parla­men­tului, unde premianţii au fost aplaudaţi de peste 800 de studenţi şi absolvenţi ai unor universităţi de prestigiu, dar şi de personalităţi ale culturii române şi de importanţi politicieni.

Gala a marcat totodată doi ani de la înfiinţarea LSRS, care are acum aproape 5.000 de membri. Politicienii prezenţi la premiere le-au transmis studenţilor că a venit momentul ca ei să se întoarcă în ţară şi să se implice în viaţa politică, pentru că România are nevoie de ei, aşa cum a subliniat chiar ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. „Ceea ce îmi doresc este să apucaţi momentul în care să nu existe partid politic care să vă ignore”, le-a spus şi liderul PNL, Crin Antonescu, adăugând că politica de dreapta presupune chiar scoaterea în faţă a elitelor, iar cei care au studiat la universităţi de prestigiu din străinătate reprezintă elita românească actuală.

„Am convingerea că generaţia voastră nu va eşua. Eu am simţit pe pielea mea cât de rezistentă, cât de inerţială este administraţia publică din România, dar în acest moment, în România terenul este fertil”, a fost mesajul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, către studenţii din străinătate, cu ocazia Galei LSRS.    

Premianţii anului academic 2009-2010 au fost selectaţi de către un juriu extern, format din personalităţi academice precum Ionel Haiduc, Sergiu Celac, Andrei Ţărnea, Adrian Curaj, Dumitru Borţun şi Marian Staş. Au fost oferite şapte premii şi patru menţiuni, marele premiu revenindu-i Cristinei Ghenoiu (Cornell University, NY, SUA), candidată la doctorat în biologie celulară şi cromozomială, biologie moleculară, genetică şi biochimie, care a publicat recent un studiu în revista ştiinţifică de renume internaţional, Science. Premiul Studentul Român din Europa (nivel licenţă) a fost acordat Alexandrei Dobra (University of York, Marea Britanie), iar pentru nivel postuniversitar au fost oferite două premii, datorită rezultatelor excepţionale atât ale Cosminei Dorobanţu, de la Departamentul de Economie al Universităţii Oxford, Marea Britanie, cât şi ale lui Radu Beleca de la Brunel University, Centre for Electronic Systems Research, Marea Britanie.

Pentru continentul american, la nivel de licenţă, a fost premiată Patricia Florescu, de la Universitatea Harvard, SUA, unde studiază matematici aplicate, în timp ce Ruxandra Paul, absolventă de masterat în politici comparative şi candidată la doctorat tot la Harvard, a obţinut premiul pentru nivel postuniversitar. Premiul Studentul Erasmus al Anului 2010 a fost acordat Valeriei Popa, pentru rezultatele deosebite obţinute la Facultatea de Economie a universităţii Paris 1 Pantheon-Sorbonne, în timpul mobilităţii de studiu Erasmus. Cele patru menţiuni au fost câştigate de: Victor Adrian Prisăcariu (Oxford, Marea Britanie), Mihai Copăceanu (King’s College London, Marea Britanie), Cristiana Grigore (Vanderbilt University, SUA) şi Mihai Cucuringu (Princeton, SUA).

×
Subiecte în articol: piata muncii jurnalul de duminică