Concret, soldele și salariile de grad vor fi cel puțin dublate, valoarea actualizată a acestora fiind cuprinsă între 500 de lei, în cazul soldaților, și 1.000 de lei pentru generali, amirali și chestorul general de poliție.
Potrivit Legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, personalul militar are dreptul la soldă lunară, iar polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare au dreptul la salariu lunar.
Însă „pentru gradul militar pe care îl deține, ca drept al titularului și recunoaștere în plan social, personalul militar, respectiv polițistul și funcționarul public cu statut special din sistemul administrației penitenciare beneficiază de soldă de grad, respectiv de salariul gradului profesional deținut”.
Solda de grad se plătește de la data acordării gradului sau a înaintării în grad, iar în cazul persoanelor chemate sau rechemate în activitate, se plătește de la data prezentării la serviciu.
Potrivit proiectul de HG de la MApN, această soldă urmează să fie majorată. „Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare se actualizează proporțional cu evoluția salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului”, se arată în documentul care detaliază sumele actualizate pentru fiecare grad în parte.
Ofițerii primesc între 750 și 1.000 de lei
Concret, în cazul ofițerilor, valorile soldelor/salariilor de grad actualizate vor fi cuprinse între 750 și 1.000 de lei, astfel:
- General, amiral, chestor general de poliție – 1.000 de lei;
- General-locotenent, viceamiral, chestor-șef de poliție – 975 de lei;
- General-maior, contraamiral, chestor principal de poliție – 950 de lei;
- General de brigadă, general de flotilă aeriană, contraamiral de flotilă, chestor de poliție/penitenciare – 925 de lei;
- Colonel, comandor, comisar-șef de poliție/penitenciare – 900 de lei;
- Locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliție/penitenciare – 850 de lei;
- Maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliție/penitenciare – 825 de lei;
- Căpitan, inspector principal de poliție/penitenciare – 800 de lei;
- Locotenent, inspector de poliție/penitenciare – 775 de lei;
- Sublocotenent, aspirant, subinspector de poliție/penitenciare – 750 de lei.
Conform Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, valorile soldelor și salariilor de grad sunt mai mici de jumătate decât cele propuse acum de MApN.
Spre exemplu, pentru un general, amiral sau chestor general de poliție valoarea soldei/salariului de grad stabilită în lege este de 410 lei, pentru gradul de colonel, comandor, comisar-șef de poliție/penitenciare - 360 de lei, iar pentru un sublocotenent, aspirant, subinspector de poliție/penitenciare - 300 de lei.
Însă reprezentanții Ministerului Apărării susțin, în nota de fundamentare a proiectului, că „în prezent, cuantumul soldelor de grad/salariilor gradelor profesionale ale personalului militar, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare sunt mai mari decât cele prevăzute la (...) Legea-cadru 153/2017”.
Începând cu 1 ianuarie 2018, „cuantumul brut al soldelor de funcție/salariilor de bază, soldelor de grad, gradațiilor, soldelor de comandă, după caz, indemnizațiile de încadrare (...) de care beneficiază personalul militar și civil din Ministerul Apărării Naționale se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017”, se arată în document.
Asta înseamnă că, în prezent, un colonel, spre exemplu, are o soldă de grad în valoare de 450 de lei, iar dacă proiectul de HG va fi aprobat în forma actuală va primi 900 de lei.
Subofițeri și agenți de poliție vor avea între 600 și 725 de lei
Pentru subofițeri și agenți de poliție/penitenciare, valorile actualizate sunt:
- Plutonier adjutant principal/șef, agent-șef principal de poliție/penitenciare – 725 de lei;
- Plutonier adjutant, agent-șef de poliție/penitenciare – 700 de lei;
- Plutonier major, agent-șef adjunct de poliție/penitenciare 675 de lei;
- Plutonier, agent principal de poliție/penitenciare – 650 de lei;
- Sergent major, agent de poliție/penitenciare – 625 lei;
- Sergent – 600 de lei.
Soldații și gradații profesioniști vor primi:
- Caporal clasa I – 590 de lei;
- Caporal clasa a II-a – 565 de lei;
- Caporal clasa a III-a – 550 de lei;
- Fruntaș – 525 de lei;
- Soldat – 500 lei.
Cât vor primi maiștri militari
Pentru maiștri militari, proiectul prevede solde de grad cuprinse între 600 și 725 de lei:
- Maistru militar principal – 725 de lei;
- Maistru militar clasa I – 700 de lei
- Maistru militar clasa a II-a – 675 de lei;
- Maistru militar clasa a III-a – 650 de lei;
- Maistru militar clasa a IV-a – 625 de lei;
- Maistru militar clasa a V-a – 600 de lei.
Soldele și salariile de grad sunt incluse în soldele și salariile lunare primite de personalul militar și de polițiștii.
Salariul de grad pentru polițiști, înghețat de 12 ani
Dacă pentru angajații MApN a existat o majorare a soldei de grad începând cu 2018, pentru cei din cadrul MAI, acest drept a fost înghețat din 2010.
„Salariul de grad este înghețat din anul 2010, la fel ca celelalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte din salariul de funcție. Fac excepție normele de hrană și de echipare, care au fost actualizate parțial. Guvernul României a înțeles că nu poate continua la nesfârșit politica de înghețare a unor drepturi având ca unică strategie suspendarea aplicării legii-cadru, în contextul în care inflația a depășit limitele normale, iar prețurile la bunuri, combustibil și energie au explodat”, spunea Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare, în prima parte a acestei luni, după creionarea proiectului de HG care vizează actualizarea soldei și a salariului de grad.