Vă pregătiți să plătiți 3.000 de euro și să alocați câte două ore, seara, în următoa¬rea lună, pentru un curs făcut de colegul de birou ? Mai gândiți-vă! S-ar putea să vă facă mai mult rău decât bine. Pe cei de la resurse umane nu îi interesează, în mod special, numărul de cursuri din CV, ci de cum v-au îmbunătățit activitatea.
Pentru angajații firmei de servicii de plată online Avangate, cele mai importante cinci cursuri în dezvoltarea carierei sunt Metodo-logia Agile, Project Management, Product Management, Customer Service și Sales Trai¬ning. „Fiecare dezvoltă abilitățile de a lucra în echipă, de atingere a obiectivelor de perfor¬manță, iar pe managerii de echipă, să dezvolte și să eficientizeze calitățile oamenilor din subordine”, ne-a spus Diana Badea, Senior Training Manager al Avangate.
Dacă nu au cursurile dorite de o firmă, candidații nu trebuie să se simtă descurajați. Ei le pot include în CV pe cele pe care le-au făcut deoarece angajatorii văd astfel că sunt preocupați să crească profesional. „Pot să descopăr, la interviu, că o persoană are competențe bune de vânzare, dar a făcut doar un curs de specialitate, iar alta care a fost la zece cursuri de vânzări să nu mi se pară extra¬ordinară”, subliniază Matei Alecu, consultant în carieră la compania de recrutare Career Advisor. Astfel, în CV este bine de trecut ce abilități a dezvoltat un curs. „Pe lângă compe¬tența dobândită, poate fi menționată școala doar dacă este una prestigioasă”, ne-a precizat Ovidiu Stroescu, consultant senior la firma OD&M Consulting. Totuși, în formarea profesională nu este ca la electrocasnice: dacă este mai scumpă, este mai bună, a adăugat Alecu. La câte resurse gratuite și de calitate sunt disponibile în prezent, costurile nu ar trebui să fie o piedică în dobândirea unor competențe de bază, a mai spus Stroescu.
cariere
Piața locală de training este în creștere, iar specialiștii în resurse umane susțin că va ajunge anul acesta la aproape 20 de milioane de euro.
La ce să vă înscrieți
Cursurile care ajută cel mai mult în dezvoltarea carierei sunt cele de:
▲ Limbi străine, mai ales cele rare
▲ Formator sau trainer
▲ IT (web design, administrator de rețea de calculatoare, dezvoltare de software etc.)
▲ Comunicare eficientă cu clienții, pentru a ști cum să „vinzi” o idee
▲ Microsoft Office (Power Point, Excel etc).
„Deși pare banal, este important să se studieze utilizarea avansată a pachetului Microsoft Office, pentru că mulți doar cred că îl știu, dar, când îi rogi să-ți arate, nu se descurcă. Dacă știi Excel-ul la un nivel avansat, de exemplu, te ajută să gândești mai business”, a spus Ovidiu Stroescu, consultant în resurse umane.
Pe lângă acestea, o tendință sunt cursurile de eficiență și productivitate personală. „Acestea se referă la mai mult decât simpla gestionare a timpului. Ele înseamnă înțelegerea relațiilor și dezvoltarea unor obiceiuri corecte. Anga¬jatorii sunt tot mai interesați și de cursurile de leadership, dar de cele utile, de gestionare de personal. Un astfel de ultim curs poate fi trecut în CV dacă poți să arăți cum te-a ajutat să conduci o echipă de șapte persoane”, a adăugat Stroescu. Cei care vor să se angajeze într-un anumit domeniu pot afla cerințele firmelor, la evenimentele de specialitate, precum cele dedicate comunităților de programatori, de manageri de proiect sau de produs, în IT. „Astfel, ei pot identifica ariile pe care vor să le urmeze și, apoi, să meargă la sesiuni deschise ale acestor tipuri de cursuri sau să se specializeze într-un cadru formal, universitar”, a punctat Diana Badea, de la Avangate.
Dacă mi-aș căuta un curs, m-aș uita la reputația furnizorului - companiile cu care a lucrat, cum își susține succesul, ce rezultate a obținut etc.
De multe ori firmele le plătesc angajaților cursuri ca să rămână la ele și ca bonus de promovare.
Matei Alecu, consultant resurse umane
Un tânăr poate să-și adauge în CV cât mai multe cursuri, pentru că așa demonstrează că are potențial și că este preocupat să învețe, ne-a spus Andreea Neacșu, de la compania de resurse umane Lugera. În schimb, o avalanșă de cursuri îi dăunează unui specialist. El are nevoie de certificări nișate, cum ar fi autorizarea CECAAR (Corpul Experților Contabili și Contabili¬lor Autorizați din România) pentru conta¬bili sau CAFR (Camera Auditorilor Financiari din România) pentru auditori. „În cazul auditului IT, certificarea CISA, Certified Information Systems Auditor, este apreciată de angajatori, iar pentru rolurile experimentate, sunt valoroase certificările pe securitate IT, ISCP”, a punctat Neacșu.