20 de facultăţi din 14 universităţi de stat şi particulare beneficiază de noi programe de studiu.
Instituţiile de învăţământ au fost incluse într-un proiectul finanţat de UE, în cadrul căruia au fost evaluate începând cu aprilie 2009. Proiectul "Adaptarea activă a educaţiei universitare la cerinţele pieţei muncii / Quality Education for Labor Market" a fost implementat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), cu asistenţă tehnică oferită de asociaţia formată din Mott MacDonald Ltd, SC Educaţia 2000+ Consulting SRL şi Fundaţia Centrul Educaţia 2000.
Conferinţa finală a proiectului a avut loc ieri, la Hotel Radisson Blu din Bucureşti, având ca obiectiv promovarea şi diseminarea rezultatelor proiectului către reprezentanţii comunităţilor universitare, a factorilor de decizie din învăţământul superior şi a publicului larg, alcătuit din studenţi, absolvenţi şi angajatori.
REDUCEREA ŞOMAJULUI
Unul dintre beneficiile majore ale acestui proiect este reducerea semnificativă a numărului absolvenţilor de studii superioare care nu se pot adapta pieţei muncii, devenind şomerii cu diplomă. Proiectul, finanţat în perioada decembrie 2008-noiembrie 2009 cu suma de 450.000 de euro, prin programul PHARE 2006, a urmărit centrarea ofertei educaţionale universitare pe dezvoltarea competenţelor viitorului absolvent, în vederea inserţiei pe piaţa muncii, astfel încât să se elimine "fabricile de diplome" în care s-au transformat unele facultăţi din România.
Implementarea proiectului a demonstrat necesitatea de a corela oferta educaţională cu cererea pieţei muncii, prin îmbunătăţirea managementului calităţii în cadrul programelor de studii. În acest scop a fost desfăşurată o amplă activitate de cercetare şi proiectare în domenile calculatoare şi tehnologia informaţiei, drept, inginerie mecanică şi ştiinţele comunicării, în vederea elaborării şi testării unor standarde de calitate a conţinutului formării.