x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ioan Botiş: “Sistemul de pensii e unul piramidal”

Ioan Botiş: “Sistemul de pensii e unul piramidal”

03 Mar 2011   •   17:25
Ioan Botiş: “Sistemul de pensii e unul piramidal”
Sursa foto: Jurnalul National/Karina Knapek

154621-botis.jpgSistemul public de pensii este unul piramidal, o schemă Ponzi iar principala problemă a acestuia este că atunci când nu mai ai contributori atunci cei îndreptăţiţi să primească pensia nu mai au de unde, a declarat Ioan Botiş, ministrul Muncii.

Românii îşi joacă pensia la Caritasul de stat şI asta ne-o spune chiar un oficial al statului.

“Este un sistem piramidal cumva, dacă doriţi, pentru că în momentul în care nu mai ai contributori, nu mai ai de unde să atragi constribuţii şi să plăteşti mai departe. Este acea schemă Ponzi despre care se tot discută", a declarat ieri Botiş la un seminar despre pensiile private.

O schemă Ponzi este o fraudă prin care unii investitori se îmbogăţesc rapid iar marea majoritate a celorlalţi rămân cu pierderile atunci când sistemul intră în colaps. “Profiturile” generate nu vin din vreo investiţie ci pur şi simplu din acumularea imensă de bani de la ceilalţi contributori. România a avut mai multe astfel de experinţe la începutul anilor '90, celebrele Caritas sau Philadelphia.

Ministrul a mai spus că România are de 10-15 ani o rată de ocupare în câmpul muncii de 58% iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65% ţara noastră va avea probleme mari, inclusiv până la imposibilitatea de a plăti pensii.

Declaraţiile halucinante ale sale vine în contextul în care Bernard Madoff a fost condamnat în SUA la 150 de ani de închisoare pentru cea mai mare schemă Ponzi descoperită în lume, o fraudă de 65 de miliarde de dolari. Botiş a spus că în România există 10 milioane de persoane active din care contribuie la fondul de pensii de stat doar 5,6 milioane. Botş a mai spus că cea mai mare provocare o constituie crearea de locuri de muncă, în caz contrar sistemul nu va mai fi sustenabil şI va intra în colaps.

Soluţiile n-ar fi multe după oficialul român: creşterea vârstei de pensionare, creşterea contribuţiilor şI împrumutatul de bani pentru a plăti diferenţele.

Cornelia Coman, preşedintele consiliului de administraţie al ING Pensii a făcut şI ea mai multe predicţii negre pentru salariaţii din România şI sistemul de pensii de stat. Ea a a amintit că potrivit estimărilor în România rata de dependenţă din sistemul public de pensii, care este raportul salariaţi-pensionari se va tripla până în 2050, unui angajat urmând să îi corespundă patru pensionari.

În privinţa pensiilor private obligatorii (pilonul II), aproape jumătate dintre participanţii au acumulat în conturi după aproape 4 ani de cotizaţii mai puţin de 500 de lei fiecare iar media se situează la 835 de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

×
Subiecte în articol: pensii caritas ioan botis