x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii La 45 de ani, experiența compensează vârsta

La 45 de ani, experiența compensează vârsta

de Alina Botezatu    |    18 Mai 2015   •   12:54
La 45 de ani, experiența compensează vârsta
Sursa foto: Diana Oros

Etatea n-ar trebui să fie o problemă în căutarea unui loc de muncă. În ciuda percepţiei generale, persoanele de peste 45 de ani îşi pot găsi încă locuri de muncă.

Dacă o persoană întruneşte calităţile şi calificările necesare, are şanse să fie angajată indiferent de vârstă, susţine Corina Gonţeanu, Marketing & Communication Manager la ManpowerGroup România. În plus, legislaţia muncii interzice limita de vârstă la angajare.

Se caută candidaţii cu experienţă profesională îndelungată pentru ingineri în construcţii, contabili, ingineri chimişti, consilieri juridici, ingineri mecanici sau electronici, conform Andreei Sima, consultant recrutare în agenţia Manpower Ploieşti.

„Absolvenţii de studii medii au opţiuni de angajare ca lăcătuşi mecanici, zidari, fierari betonişti, în domeniul confecţiilor textile, dar şi cele din domeniul HoReCa (ospătari, bucătari etc.), unde adesea sunt preferate persoanele cu experienţă, atât datorită nivelului de cunoştinţe acumulate de-a lungul anilor, cât şi al nivelului mai ridicat de stabilitate”, a adăugat Sima.

La Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), erau înregistrate, în martie, aproape 485.900 de persoane dintre care 29% de 40-49 de ani. Totuşi, numărul şomerilor este mai mare, de 597.000 de persoane, conform Statisticii.

Topul meseriilor
În primul trimestru, prin ANOFM, au primit un loc de muncă aproape 28.400 de persoane de peste 45 de ani, cu 5% mai puţine decât în aceeaşi perioadă anul trecut. Dintre acestea, s-au acordat subvenţia pentru 3.212 de persoane, cu 16,5% mai puţin faţă de 2014. Firmele care angajează un şomer de peste 45 de ani primesc 500 de lei/lună, timp de un an, dacă el rămâne pe post cel puţin 18 luni, potrivit Legii 76/2002.
Potrivit ANOFM, topul meseriile în care s-au angajat cei de peste 45 de ani, în primul trimestru, sunt:
• şofer autocamion/maşină de mare tonaj – 957 de persoane,
• agent de securitate – 946 de persoane,
• lăcătuş mecanic – 766 de persoane,
• muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet – 690 de persoane,
• vânzător – 685 de persoane,
• muncitor necalificat în industria confecţiilor – 599 de persoane,
• muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – 580 de persoane,
• manipulant mărfuri – 540 de persoane,
• lucrător comercial – 487 de persoane,
• muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide – 468 de persoane.

Două judeţe din Moldova în Top 3 angajări
În primul trimestru al anului, cele mai multe persoane de peste 45 ani au fost ocupate în judeţele: Bucureşti – 1.679 de persoane, Suceava – 1.490 de persoane şi Neamţ – 1.459 de persoane. În schimb, anul trecut, în aceeaşi perioadă, cele mai multe persoane ocupate au fost în: Bucureşti – 1.703 persoane, Prahova – 1.691 de persoane şi Hunedoara – 1.464 de persoane.
În anul 2014, prin ANOFM şi-au găsit loc de muncă 113.056 de persoane de peste 45 de ani, dintre care 19.035 prin acordarea de subvenţii angajatorilor. Cele mai multe persoane şi-au găsit ocupaţie în judeţele: Prahova – 6.658 de persoane, Bucureşti – 6.715 persoane şi Neamţ – 5.148 de persoane.

Cursuri de operare şi limbi străine
Persoanele trecute de 45 de ani cărora le este greu să se angajeze ar fi util să urmeze cursuri de operare PC şi de limbi străine. Numărul celor peste 45 ani care au urmat cursuri de formare profesională organizate de ANOFM a fost cu 10% mai mare, de 2.073, în ianuarie-martie, decât în aceeaşi perioadă de anul trecut.
„Printre domeniile de reconversie ce merită explorate sunt asistenţa sanitară, asistenţa socială, agricultura, o serie de calificări în construcţii, precum şi alte meserii în care există deficit de candidaţi. O componentă importanta este flexibilitatea şi adaptabilitatea, inclusiv deschiderea spre proiecte care menţin legătura cu piaţa muncii până când se găseşte oportunitatea dorită, sau disponibilitatea de navetă sau relocare”, a completat Gonţeanu. Astfel, persoanele de peste 45 de ani ar putea lucra temporar sau un contract pe durată determinată.

 

×